Napovednik

Razstave od čet., 14. marec 2013 do sob., 6. april 2013

Dva tisoč trinajst

Gašper Jemec

Razstavni projekt je avtor Gašper Jemec zasnoval skupaj s kustosinjo in likovno kritičarko dr.Nadjo Zgonik za Galerijo Velenje. Na razstavi je bilo predstavljenih 13 del oziroma sklopov del iz preteklih trinajstih let Jemčevega ustvarjanja.


Zloženka
Dva tisoč trinajst
 

O AVTORJU

Gašper Jemec

Gašper Jemec je rojen leta 1975 v Kranju. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je na oddelku za slikarstvo študiral pri prof.

Janezu Berniku in prof. Gustavu Gnamušu, leta 1998 pa pri prof. Gustavu Gnamušu diplomiral. Leta 1999 se je dodatno izobraževal na podiplomskem oddelku za slikarstvo na Indiana University of Pennsylvania v ZDA, pri prof. Voughnu Clayu. Leta 2005 je magistriral iz slikarstva pod mentorstvom prof. Bojana Gorenca na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V letih 2001 in 2002 se je študijsko izpopolnjeval kot Herderjev štipendist neškega sklada Alfreda Toepferja pri prof. Gerdi Fassel, na podiplomskem oddelku za kiparstvo na dunajski univerzi, Fakulteti za upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Leta 2004 je končal drugi letnik magistrskega študija videa in novih medijev, pod mentorstvom prof. Sreča Dragana na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Je vsestranski likovni umetnik, ki z ljubljanskim domicilom ustvarja v različnih svetovnih likovnih prestolnicah. Za svoje ustvarjanje je prejel številna priznanja in nagrade.

 

UTRINKI Z DOGODKA

Z naslovom razstave Dva tisoč trinajst postavlja Gašper Jemec v središče današnji trenutek. Vendar ne sklepajmo prehitro. Sedanjost je le izhodišče, iz katerega se je mogoče ozreti na dejanja iz preteklosti, vključiti spomin, se spogledati z lastno umetniško zgodovino, jo na novo interpretirati in sestaviti celostno podobo, ki kaže v prihodnji čas. Tokratna postavitev del nam predstavlja slikarske probleme, ki jih je doslej raziskoval in raznovrstne medijske prakse v dveh in treh dimenzijah, med katerimi ta slikar prehaja zlahka in brez zadržkov in je v vseh enako profesionalen. Ne glede na naravo umetniškega predmeta pa vedno ostaja v ospredju vidik obravnave površine, saj je Gašper Jemec vedno, najprej in predvsem slikar.

dr. Nadja Zgonik


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!