Stalne zbirke

V Muzeju Velenje sta tudi stalni zbirki Galerije Velenje:

Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje

Stalna zbirka slovenske umetnosti 20. in 21. stoletja iz Galerije Velenje  izbranimi eksponati iz različnih zbirk predstavlja bogat in raznolik razvoj likovnega ustvarjanja na Slovenskem. Prve umetnine v tej zbirki segajo v čas na začetku 20. stoletja pa vse do leta 2020. Zbirka je predstavljena  v sodobnejši postavitvi s 74 deli, z novimi spoznanji in novimi manj znanimi imeni ob najpomembnejših delih slovenskih klasikov moderne in sodobne umetnosti, ki šele skupaj tvorijo celovito in realno zgodbo slovenske umetnosti v zajetem obdobju.

Zbirka je začela nastajati leta 1971, ko so tovarna Gorenje in njene poslovne partnerice odkupile 22 slik in skulptur in jih predale občini Velenje za bodočo galerijsko zbirko. Predane so bile v varovanje takratnemu Kulturnemu centru Ivana Napotnika. Zbirka se je s sistematičnimi odkupi v okviru finančnih možnosti in z darili do danes povečala na skoraj 1600 del  slikarjev, grafikov, kiparjev, fotografov, oblikovalcev in videastov. Na stalni razstavi je predstavljen izbor 120 del, ki sledi razvoju slovenske vizualne umetnosti na Slovenskem, s poudarki na delih avtorjev iz lokalnega okolja, ki jih izpostavljamo s kratkimi predstavitvami.

Mlajša generacija slovenskih slikarjev je zastopana z 18 deli predvsem obetajočih avtorjev v digitalni obliki, ki so bili v letih 1999–2009 prvonagrajenci dvajsetletnega  medinstitucionalnega izobraževalnega programa med Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje in Galerijo Velenje na vsakoletnih kolonijah v Velenju. Prav tako je v digitalni obliki predstavljenih 28 del iz Mednarodne zbirke Galerije Velenje, ki je plod sodelovanja Galerije Velenje in Mednarodne likovne delavnice na Sinjem vrhu, s katero je velenjska galerija sodelovala dvajset let z izbori mednarodnih in slovenskih udeležencev.

Galerija Velenje vse zbirke še vedno dopolnjuje in jih predstavlja tudi na občasnih tematskih postavitvah. Pričujoča stalna postavitev vsebuje dela, ki so bila odkupljena ali podarjena, so pa seveda še vrzeli v posameznih obdobjih. Veliko  predstavljenih avtorjev je v času svojega ustvarjanja delovalo v različnih slogovnih obdobjih modernega in sodobnega slovenskega slikarstva, kiparstva, grafike, fotografije in videa. Postavitev del pa najbolj sledi kronološkemu zaporedju nastanka del.

Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje, II. prostor Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje, II. prostor
Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. 21. stoletje, III. prostor Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. 21. stoletje, III. prostor

Majda Kurnik (1920 - 1967)

Avtoportret s trakom in čopičem, 1962, olje na platnu

Ob stoletnici rojstva se je Velenje rojakinji Majdi Kurnik poklonilo s postavitvijo stalne zbirke njenih del.

Na stalni razstavi je predstavljen izbor najbolj reprezentančnih del – od olj, gvašev, slik na steklu, risb in skicirk do dokumentarnega gradiva iz zapuščine v klasični, multimedijski in ambientalni postavitvi z muzejskimi predmeti Muzeja Velenje.

Skozi portret, predvsem avtoportret, je Kurnikova izpovedala svojo najintimnejšo življenjsko zgodbo. Slikala je figuralne kompozicije, tihožitja, portrete in krajine. Med vojno je risala in ustvarjala grafiko vojnega žanra. S figuro, ki je bila proti koncu življenja vse bolj abstrahirana, je izpovedala vse o svojih življenjskih prelomnicah in stiskah. Označujemo jo lahko kot slikarko ekspresivne poteze, liričnega realizma, dramatičnega intimizma in na koncu vzpona k abstrakciji.

Razstava osvetljuje delo umetnice, ki je lokalna in slovenska javnost do leta 1999 skorajda ni poznala.

Majda Kurnik je rojena 2. avgusta 1920 v Škalah pri Velenju. 1941. Konča učiteljišče v Ljubljani in se zaposli v Pertoči. Še istega leta je njena družina izseljena v Srbijo in ona ji sledi. 1942-43 obiskuje slikarsko šolo Mladena Josića. Leta 1943 se vpiše na Akademijo v Beogradu. Leto kasneje se vključi v NOB in ostane do osvoboditve. 1949. Leta konča likovno akademijo. 1949-51 je sodelavka mojstrske delavnice Mileta Milunovića. Leta 1951 in 1960 je na študijskih potovanjih v Španiji, Italiji in v Franciji. Prvo samostojno razstavo ima 1953 v Beogradu. 1963 zboli za rakom in umre 28. maja 1967 v Beogradu. Pokopana je v Podkraju pri Velenju.

Muzikanti, 1963, olje na platnu Muzikanti, 1963, olje na platnu
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!