Stalne zbirke

V Muzeju Velenje je tudi stalna zbirka Galerije Velenje:

Zbirka slovenske sodobne umetnosti Gorenje

Stalna zbirka se je od nakupa prvih umetniških del leta 1971 sistematično dopolnjevala. Zaradi dopolnjevanja je bila zbirka večkrat preoblikovana, leta 2004 pa je bila tudi prenovljena. S spremenjenim in razširjenim konceptom je dobila ime po donatorju prvih del - Zbirka slovenske sodobne umetnosti Gorenje. Galerija Velenje še vedno zbirko dopolnjuje in občasno spreminja v postavitvi. Vsebuje predvsem dela sodobnega  slovenskega slikarstva in kiparstva in je postavljena v štirih zaporednih prostorih.

Muzej Velenje: http://www.muzej-velenje.si/

  • I. prostoru se začenja z impresionizmom, nadaljuje z vesnani, ekspresionizmom, novo stvarnostjo, konstruktivizmom in intimizmom.
  • II. prostoru se nadaljuje intimizem, predstavniki četrte generacije, fantastike ter abstraktna umetnost in nova figuralika.
  • III. prostoru se nahajajo dela informela in abstraktne avtopoetike umetnikov, ki so nekaj desetletij predstavljali profesorsko bazo Akademije za likovno umetnost.
  • IV. prostoru je generacija sodobnih slovenskih slikarjev zastopana z avtorji, ki so bili nagrajenci dvajsetletnih umetniških ustvarjanj študentov na kolonijah v Velenju, med njimi rojakinja Nataša Tajnik Stupar.
Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, I. prostor Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, I. prostor
Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, IV. prostor Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, IV. prostor
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!