Stalne zbirke

Na Velenjskem gradu sta dve stalni zbirki Galerije Velenje: Zbirka slovenskega sodobnega slikarstva Gorenje z izborom del od impresionizma do danes in zbirka Lojzeta Perka s slikami njegove značilne Cerkniške pokrajine z žanrskimi motivi in tihožitji.

Zbirka slovenske sodobne umetnosti Gorenje

Stalna zbirka se je od nakupa prvih umetniških del leta 1971 sistematično dopolnjevala. Zaradi dopolnjevanja je bila zbirka večkrat preoblikovana, leta 2004 pa je bila tudi prenovljena. S spremenjenim in razširjenim konceptom je dobila ime po prvem donatorju - Zbirka slovenske sodobne umetnosti Gorenje.  Še vedno se zbirka dopolnjuje in občasno spreminja v postavitvi. Vsebuje predvsem dela sodobnega  slovenskega slikarstva in kiparstva in je postavljena v štirih zaporednih prostorih.

  • I. prostoru se začenja z impresionizmom, nadaljuje z vesnani, ekspresionizmom, novo stvarnostjo, konstruktivizmom in intimizmom.
  • II. prostoru se nadaljuje intimizem, predstavniki četrte generacije, fantastike ter abstraktna umetnost in nova figuralika.
  • III. prostoru se nahajajo dela informela in abstraktne avtopoetike umetnikov, ki so nekaj desetletij predstavljali profesorsko bazo Akademije za likovno umetnost.
  • IV. prostoru je generacija sodobnih slovenskih slikarjev zastopana z avtorji, ki so bili nagrajenci dvajsetletnih umetniških ustvarjanj študentov na kolonijah v Velenju, med njimi rojakinja Nataša Tajnik Stupar.
Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, I. prostor Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, I. prostor
Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, IV. prostor Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, IV. prostor

Zbirka Lojzeta Perka

Lojze Perko je slikar ljudskega kova, ki v slovenskem slikarstvu predstavlja poetični realizem. Leta 1975 je razstavljal v Velenju. Odkupljena je bila večina njegovih razstavljenih slik in leta 1978 je bila postavljena stalna zbirka izbranih del Cerkniške in Šaleške pokrajine.

Večer ob cerkniškem jezeru, 1975 Večer ob cerkniškem jezeru, 1975
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!