Stalne zbirke

V Muzeju Velenje sta tudi stalni zbirki Galerije Velenje:

Zbirka slovenske sodobne umetnosti Gorenje

Stalna zbirka se je od nakupa prvih umetniških del leta 1971 sistematično dopolnjevala. Zaradi dopolnjevanja je bila zbirka večkrat preoblikovana, leta 2004 pa je bila tudi prenovljena. S spremenjenim in razširjenim konceptom je dobila ime po donatorju prvih del - Zbirka slovenske sodobne umetnosti Gorenje. Galerija Velenje še vedno zbirko dopolnjuje in občasno spreminja v postavitvi. Vsebuje predvsem dela sodobnega  slovenskega slikarstva in kiparstva in je postavljena v štirih zaporednih prostorih.

Muzej Velenje: http://www.muzej-velenje.si/

  • I. prostoru se začenja z impresionizmom, nadaljuje z vesnani, ekspresionizmom, novo stvarnostjo, konstruktivizmom in intimizmom.
  • II. prostoru se nadaljuje intimizem, predstavniki četrte generacije, fantastike ter abstraktna umetnost in nova figuralika.
  • III. prostoru se nahajajo dela informela in abstraktne avtopoetike umetnikov, ki so nekaj desetletij predstavljali profesorsko bazo Akademije za likovno umetnost.
  • IV. prostoru je generacija sodobnih slovenskih slikarjev zastopana z avtorji, ki so bili nagrajenci dvajsetletnih umetniških ustvarjanj študentov na kolonijah v Velenju, med njimi rojakinja Nataša Tajnik Stupar.
Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, I. prostor Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, I. prostor
Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, IV. prostor Zbirka Slovenske sodobne umetnosti Gorenje, IV. prostor

Majda Kurnik (1920 - 1967)

Avtoportret s trakom in čopičem, 1962, olje na platnu

Ob stoletnici rojstva se je Velenje rojakinji Majdi Kurnik poklonilo s postavitvijo stalne zbirke njenih del.

Na stalni razstavi je predstavljen izbor najbolj reprezentančnih del – od olj, gvašev, slik na steklu, risb in skicirk do dokumentarnega gradiva iz zapuščine v klasični, multimedijski in ambientalni postavitvi z muzejskimi predmeti Muzeja Velenje.

Skozi portret, predvsem avtoportret, je Kurnikova izpovedala svojo najintimnejšo življenjsko zgodbo. Slikala je figuralne kompozicije, tihožitja, portrete in krajine. Med vojno je risala in ustvarjala grafiko vojnega žanra. S figuro, ki je bila proti koncu življenja vse bolj abstrahirana, je izpovedala vse o svojih življenjskih prelomnicah in stiskah. Označujemo jo lahko kot slikarko ekspresivne poteze, liričnega realizma, dramatičnega intimizma in na koncu vzpona k abstrakciji.

Razstava osvetljuje delo umetnice, ki je lokalna in slovenska javnost do leta 1999 skorajda ni poznala.

Majda Kurnik je rojena 2. avgusta 1920 v Škalah pri Velenju. 1941. Konča učiteljišče v Ljubljani in se zaposli v Pertoči. Še istega leta je njena družina izseljena v Srbijo in ona ji sledi. 1942-43 obiskuje slikarsko šolo Mladena Josića. Leta 1943 se vpiše na Akademijo v Beogradu. Leto kasneje se vključi v NOB in ostane do osvoboditve. 1949. Leta konča likovno akademijo. 1949-51 je sodelavka mojstrske delavnice Mileta Milunovića. Leta 1951 in 1960 je na študijskih potovanjih v Španiji, Italiji in v Franciji. Prvo samostojno razstavo ima 1953 v Beogradu. 1963 zboli za rakom in umre 28. maja 1967 v Beogradu. Pokopana je v Podkraju pri Velenju.

Muzikanti, 1963, olje na platnu Muzikanti, 1963, olje na platnu
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!