ArhivRazstave od čet., 4. april 2024 do sob., 11. maj 2024
Peter Giodani, Gold Rush / a lucid daydream

Peter Giodani, Gold Rush / a lucid daydream

Galerija Velenje

Spoštovani!

V četrtek 4. aprila 2024, vas ob 18. uri prijazno vabimo v Galerijo Velenje na odprtje razstave »Gold Rush / a lucid daydream« fotografa Petra Giodanija. Serija fotografij nas vodi skozi poetično iskanje občutka kot odziv na razumsko mrzlico človeške težnje po odgovorih. Sam proces nastajanja fotografij spremlja subjektivnost načrtovane umestitve v prostor in objektiven element slučajnosti centralnega motiva, ki avtorja spremlja skozi celotno serijo; v nastajanju od leta 2017. Zgodba se gradi preko neponovljive hipnosti prostorskih instalacij, ki kot takšne prepletajo trenutke emotivnosti z njihovo neizbežno minljivostjo. »Vsi ti trenutki bodo izgubljeni v času, kakor solze v dežju.« Roy Batty/Bladerunner Veselimo se vašega obiska.

 

 

Kustos razstave: Matic Veler

Produkcija razstave: desnahemisfera

Razstava bo odprta do 11. maja 2024.

Naslovnica: Gold Rush_frame 01, Peter Giodani

 


Več o dogodku
Ogled od pon., 15. april 2024 do ned., 21. april 2024
Naprej v Preteklost - pomlad 2024

Naprej v Preteklost - pomlad 2024

Galerija Velenje

Tudi letos se pridružujemo spletni akciji Naprej v preteklost, katero organizira Skupnost muzejev Slovenije.

Iz obsežnega galerijskega video arhiva bomo prvič javno predstavili in objavili videa iz leta 2021, ob takratni 50 letnici delovanja hiše kultnega betona, današnji Galeriji Velenje. V dveh videih bodo predstavljene spreminjajoče podobe arhitekture in mnoge uspešne zgodbe, ki so se zvrstile v vseh letih kulturnega in pedagoškega udejstvovanja. Prav tako pa vam bomo omogočili vpogled v galerijske depoje, kjer so skrbno hranjena dragocena umetniška dela, ter interno knjižnico z bogatim arhivom lastnih in tujih publikacij. Videa je posnel Peter Vrčkovnik.

Video: Podobe in 50 let delovanja zgradbe Galerije Velenje si lahko ogledate na naslednji: POVEZAVI.

Video: Predstavitev galerijskih depojev in interne knjižnice si lahko ogledate na naslednji: POVEZAVI.


#naprejvpreteklost #pomladvmuzeju #učenjevmuzeju.


Več o dogodku
Predstavitev od pon., 4. december 2023 do ned., 10. december 2023
Naprej v preteklost: Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje

Naprej v preteklost: Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje

Galerija Velenje

Akcija Skupnosti muzejev Slovenije Naprej v preteklost poteka dvakrat letno, in sicer v spomladanskem in zimskem času, ter opozarja na bogastvo, ki ga ponujajo naši muzeji in galerije v digitalnem okolju. Jesensko akcijo to leto povezujemo s temo, ki se glasi: »Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje«.

V Galeriji Velenje vam bodo v obliki spletnega projekta predstavili Umetniško zbirko Galerije Velenje /20. in 21. stoletje, ki je pomemben del slovenske kulturne dediščine.

Dostopno na POVEZAVI na Instagramu Galerije Velenje.

Dostopno na POVEZAVI na Facebook profilu Galerije Velenje.

Dostopno na POVEZAVI na Youtube kanalu.


Več o dogodku
Razstave od pet., 1. september 2023 do sre., 4. oktober 2023
Urška Stropnik Šonc: Pikaste, pisane …

Urška Stropnik Šonc: Pikaste, pisane …

Galerija Velenje

Poznavalci in ljubitelji likovne umetnosti ter bralci otroške literature prepoznajo Urško Stropnik Šonc po njenih suverenih, a preprostih, ploskovito koloriranih in črtnih risbah, ki so polne sončno rumenih tonov, sveže vedrine in zračnosti. Njen slog ostaja nespremenjen, saj se predstavlja v ohranjanju enostavnega likovnega izražanja. V njenih ilustracijah prepoznamo eno najbolj življenjskih, prodornih in trdno ugnezdenih ustvarjalk te discipline likovne umetnosti.

Razstava bo odprta do 4. oktobra 2023.


Več o dogodku
Razstave od sob., 2. september 2023 do sre., 4. oktober 2023
Raziskovanje ilustracij Urške Stropnik Šonc

Raziskovanje ilustracij Urške Stropnik Šonc

Galerija Velenje

Vabimo vas, da v času razstave in posebej v času Pikinega festivala obiščete galerijo, kjer smo vam pripravili bogat in zanimiv program za družine in otroke.

Ob razstavi ilustracij Urške Stropnik Šonc smo pripravili več interaktivnih postaj za samostojno raziskovanje razstave in ustvarjanje mlajših obiskovalcev ob:

- iskanju napak,

- sestavljanju velikih puzlov z junaki iz slikanic,

- branju knjig v bralnem kotičku in

- ustvarjanju ilustracij v galerijskem kotičku.

- V atriju galerije si lahko ogledate Piko in njene prijatelje, ki jih je ustvarila Urška Stropnik Šonc.

 


Več o dogodku
Razstave od sob., 9. september 2023 do sre., 4. oktober 2023
Pika in časovni stroj, razstava Pikinega likovnega natečaja

Pika in časovni stroj, razstava Pikinega likovnega natečaja

Galerija Velenje

Od sobote, 9. septembra, bodo v KU-KU galeriji razstavljena otroška likovna dela, ki so prispela na razpis Pikinega likovnega natečaja z naslovom Pika in časovni stroj.

Pika je pogumna in nagajiva deklica, ki živi po lastnih pravilih in v sebi nosi skrivnostno moč domišljije. Vsak dan je zanjo nova dogodivščina. Ker zelo rada potuje in raziskuje, se je Pika podala na prav posebno pustolovščino in postala časovni popotnik ter odpotovala daleč nazaj v preteklost.  

V tem duhu so otroci ustvarili likovna dela v nenavadnih tehnikah, motivih in likovnih kombinacijah.  

Razstavo si lahko ogledate do 4. oktobra 2023.


Več o dogodku
Razstave od sre., 28. junij 2023 do sob., 26. avgust 2023
Carol Muthiga-Oyekunle, “ARMOUR / AMOUR”

Carol Muthiga-Oyekunle, “ARMOUR / AMOUR”

Galerija Velenje

V barvitih grafikah umetnice, ki prihaja iz Pariza in je kenijsko-ameriških korenin, bo mogoče videti ženske portrete, ki jih umetnica prikazuje kot simbolične bojevnice, ki izžarevajo moč in veselje. S poudarkom na feminizmu želimo z njenimi pozitivno obarvanimi deli javnosti približati problematiko diskriminacije žensk.

Umetnica s kombiniranjem digitalnih in mešanih tehnik kolaža s fotografijo in živimi grafičnimi elementi spretno prepleta tehnike za ustvarjanje drznih in briljantnih portretov svojih ženskih subjektov. Umetnost, ki nastaja, prikazuje teme iz preteklosti, sedanjosti in namišljene prihodnosti, ter nastavlja ogledalo patriarhalni družbi.

Razstava bo odprta do 26. avgusta. Vljudno vabljeni!

                      


Več o dogodku
Delavnice od ned., 30. julij 2023 do sob., 5. avgust 2023
Metal HeART v Galeriji Velenje

Metal HeART v Galeriji Velenje

Galerija Velenje

V času festivala MetalDays 2023 bomo v galeriji pripravili pop up galerijsko kavarno z zanimivo ponudbo, ki jo bodo dnevno spremljale tematsko obarvane delavnice. Ljubitelji umetnosti vseh starostnih skupin se bodo lahko pri nas razvajali ob kavi in poletnih napitkih ter sprostili svoje možgane ob ustvarjalnih procesih. Metal HeART bo vse dni festivala odprt med 9. in 18. uro, vsak dan bo ponujal novo ustvarjalno temo, vse dni pa si bodo lahko obiskovalci v metal delavnici izdelali svojo unikatno priponko – badge.

Nedelja, 30. julij 2023 - Sobota, 5. avgust 2023

Izdelava grafitov v atriju Galerije Velenje. Pridite in sooblikujte izgled naše pop up kavarne z vašim izvirnim grafitom.

Ponedeljek, 31. julij 2023, od 10.00 do 13.00

Izdelava črno-belih razglednic                                               

V času festivala bodo v Velenju obiskovalci iz tujih držav, ki bodo lahko svojim najdražjim poslali pozdrave z lastnoročno izdelano razglednico. Seveda pa k izdelavi razglednic vabimo tudi domačine. Delavnico bo vodil Arpad Šalamon.

Torek, 1. avgust 2023, od 11.00 do 13.00

Poslikava obraza                                                             

Črno-bele poslikave obraza in telesa s črnimi očmi, lobanjami ter različnimi simboli so obvezen del metal scene. Tokrat imate priložnost za preobrazbo tudi vi. Pridružite se nam na delavnici poslikave obraza in dnevne tetovaže, ki jo bo izvajala Ivana Pranjić.

Sreda, 2. avgust 2023, od 10.00 do 13.00                      

V Galeriji Velenje bomo ponudili tudi možnost poslikave majic s sitotisk tehniko. Majice bodo za doplačilo na voljo v galeriji, udeleženci pa lahko s seboj prinesejo tudi svojo.

Delavnico bo vodila Uršula Skornšek.

Četrtek, 3. avgust 2023, od 10.00 do 13.00                      

V Galeriji Velenje bomo ponudili tudi možnost poslikave majic s sitotisk tehniko. Majice bodo za doplačilo na voljo v galeriji, udeleženci pa lahko s seboj prinesejo tudi svojo.

Delavnico bo vodila Uršula Skornšek.

Četrtek, 3. avgust 2023, ob 11.00                                                                Velenjski grad

Galerija Velenje v svoji zbirki hrani več kot 1.500 del, okoli 100 jih je razstavljenih na Velenjskem gradu na stalni razstavi Umetniška zbirka Galerije Velenje, 20. in 21. stoletje. Pripravili bomo vodstvo po razstavi v slovenskem in angleškem jeziku, izvedla ga bosta Kornelija Križnič in Matic Veler.

Petek, 4. avgust 2023, od 10.00 do 13.00                              delavnica

Grafična delavnica

V grafični delavnici, ki jo bo vodila Uršula Skornšek, boste lahko izdelali svoje štampiljke in jih odtisnili na različne materiale.

Sobota, 5. avgust 2023, od 10.00 do 13.00

Sobota bo namenjena izdelavi unikatnih zapestnic v kombinirani tehniki. Delavnico bo vodila Mia Miljković.


Več o dogodku
Razstave od čet., 11. maj 2023 do sob., 17. junij 2023
Inventura 23 in Klemen Zupanc, Schalar See 1413

Inventura 23 in Klemen Zupanc, Schalar See 1413

Galerija Velenje

V Galeriji Velenje bodo odprli dve razstavi: v spodnjem nadstropju tradicionalno razstavo likovnih del, ki so jih v tem šolskem letu ustvarili dijaki Umetniške gimnazije Velenje - likovne smeri z naslovom INVENTURA 23, v zgornjem nadstropju pa razstavo akademskega slikarja Klemna Zupanca z naslovom Schalar see 1413.  

Dijaki se predstavljajo z deli, ki so jih ustvarili pri predmetih risanje in slikanje, likovna teorija, predstavitvene tehnike, osnove varovanja dediščine, plastično oblikovanje in bivalna kultura. Razstavo vsako leto dijaki tudi sami oblikujejo in postavljajo pod mentorstvom profesorjev strokovnih predmetov.

Klemen Zupanc je slikar mlajše generacije, ki za izhodišče svojega ustvarjanja pogosto jemlje plehkosti vsakdana ter ustaljenih načinov bivanja in delovanja v sodobni družbi. V okviru svoje satirične razstave v Galeriji Velenje bo umetnik predstavil stalno zbirko priznanega muzeja za arheologijo jezerske favne Musée de Schalar, ki se osredotoča na življenje Škalarja, šaleške jezerske pošasti, katere obstoj je dolga leta veljal za ljudsko legendo.

 

Razstavi bosta na ogled do 17. junija 2023.


Več o dogodku
Razstave od čet., 30. marec 2023 do sob., 6. maj 2023
Cvetka Hojnik, Odtenki temine

Cvetka Hojnik, Odtenki temine

Galerija Velenje

V predstavitvi del Cvetke Hojnik iz zadnjih let prihaja do dodatne redukcije likovnih prvin in hkrati do spajanja vseh dosedanjih izkušenj, ki jo vodijo do vse bolj prefinjenih barvnih in oblikovnih rešitev, kar obenem odseva prodorno nadgrajevanje oblikovalske zasnove.

Hojnikova ustvarjalno raziskuje prostorsko razsežnost. Vsaka slika na novo zaživi v specifično dimenzijo v skulpto-slikah in jo zaradi simbolike presega. V slikarskih delih je opazna sinteza izrazito subjektivnega analiziranja in prezentiranja izkušenj s tega področja s pomočjo medija, ki je skoraj vedno sestavni del analize iskanj in spoznanj v slikarskem ustvarjanju.

Razstava bo na ogled do 6. maja 2023.


Več o dogodku
Predstavitev od tor., 11. april 2023 do čet., 13. april 2023
Naprej v preteklost: S korakom do kulture - spletni ogled

Naprej v preteklost: S korakom do kulture - spletni ogled

Galerija Velenje

Akcija Skupnosti muzejev Slovenije Naprej v preteklost poteka dvakrat letno, in sicer v spomladanskem in zimskem času, ter opozarja na bogastvo, ki ga ponujajo naši muzeji in galerije v digitalnem okolju. Pomladno akcijo to leto povezujemo s temo, ki se glasi: »Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje«. Predstavili in poudarili bomo, kako muzeji spodbujajo pozitivne spremembe v naših skupnostih, hkrati pa prispevajo k oblikovanju trajnostne prihodnosti.

V Galeriji Velenje vam bomo v obliki spletnega projekta predstavili tri spomenike, ki so zaradi odročne lokacije v našem mestu mogoče malo prezrti, pa vendarle pomemben del kulturne dediščine lokalnega okolja.

Dostopno na Facebooku @galerija.velenje, Instagramu @galerijavelenje in spletni strani www.galerijavelenje.si.


Več o dogodku
Razstave od tor., 7. marec 2023 do sob., 25. marec 2023
konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema

konSekvence ≡ Fragmenti možnega ekosistema

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost bo v vseslovenskem projektu konSekvence združila razstave, performanse, delavnice, konferenco, pogovore in pester spremljevalni program, ki bo ves marec potekal v Cukrarni ter na lokacijah partnerjev platforme v Ljubljani, Mariboru, Velenju, Novem mestu in Novi Gorici. V Velenju se konSekvencam pridružujemo z razstavo sodobne raziskovalne umetnosti v Galeriji Velenje, kjer bomo s predstavitvijo izbranih umetniško-raziskovalnih projektov odprli kritični pogled na presečišče znanosti, tehnologije in družbe. Razstavo konSekvence ≡ Galerija Velenje tvorijo Dorotea Dolinšek, Saša Spačal, Kaitlin Bryson, Nejc Trampuž, Stephan Doepner in drugi. Razstava je na ogled do 25. marca 2023.

S klikom na gumb POVEZAVA si lahko ogledate program v sklopu razstave, v Galeriji Velenje. 


Več o dogodku
Delavnice od sre., 1. februar 2023 do pet., 3. februar 2023
Zimske počitniške likovne delavnice: Likovna »kuhinja«

Zimske počitniške likovne delavnice: Likovna »kuhinja«

Nina Cvirn

V likovni umetnosti lahko kot pri kuharskih receptih s pravilnim postopkom in uporabo likovnih tehnik ustvarimo čudovita dela. Kaj pa se zgodi, ko tehnike pomešamo in sestavimo čisto svoj recept?

V času zimskih počitnic bodo v Galeriji Velenje potekale brezplačne ustvarjalne delavnice. Pridite in z nami »skuhajte« svojo umetniško mojstrovino!

Delavnice so primerne za otroke od šestega leta starosti dalje.

Posamezne delavnice se lahko udeleži največ 10 otrok.

Obvezne prijave na: info@galerijavelenje.si.

Spoštovani, obveščamo vas, da so naše zimske počitnice, ki bodo potekale v naslednjem tednu trenutno polno zasedene.


Več o dogodku
Razstave od čet., 13. oktober 2022 do sob., 26. november 2022
Kristina Rutar, Ritual sence / Ritual I, II, III, IV

Kristina Rutar, Ritual sence / Ritual I, II, III, IV

Galerija Velenje

Kristina Rutar (1989, Tolmin) je leta 2013 diplomirala na Pedagoški fakulteti, Univerza v Ljubljani, na področju keramike. Leta 2015 je na Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta v Vroclavu, Poljska, zaključila podiplomski program Interdisciplinarna grafika. Rutarjeva ustvarja na področju kiparstva in keramike, kjer se osredotoča na preizpraševanje tradicije izbranega medija in tehnike. S pomočjo lončarskega vrtenja išče meje med uporabnim in neuporabnim objektom, kar rezultira v dinamičnih in dihotomičnih skulpturah. S svojimi deli se udejstvuje tako na skupinskih, kot tudi samostojnih razstavah, doma in v tujini. Za svoje delo je prejela priznanja in nagrade, dela so uvrščena tudi v javne in zasebne zbirke. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer kot docentka predava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na smeri Unikatno oblikovanje, za področje keramike. Je članica ZDSLU (DLUSP, DLUL in DLUK).

Razstava bo na ogled do 26. novembra 2022.


Več o dogodku
Delavnice od sre., 2. november 2022 do pet., 4. november 2022
Umetnost jesenskega listja

Umetnost jesenskega listja

Galerija Velenje

Od srede, 2., do petka, 4. novembra 2022, od 10.30 do 12.00

Jesenske počitniške mini delavnice

Jeseni nas rastline očarajo z barvitostjo, ki jo premore le ta letni čas. Med krompirjevimi počitnicami smo v Galeriji Velenje med 10.30 in 12. uro pripravili brezplačne počitniške ustvarjalne delavnice, kjer bomo likovno raziskovali različne oblike in barve listja.

Popestrite si počitniške dneve v ustvarjalni družbi in si ustvarite unikatno jesensko stvaritev!

Delavnice so primerne za otroke od šestega leta starosti dalje.

Posamezne delavnice se lahko udeleži največ 10 otrok.

Obvezne prijave na: info@galerijavelenje.si.

 


Več o dogodku
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!