Napovednik

Razstave od čet., 26. maj 2022 do pet., 24. junij 2022
Inventura 22 in Klavdija Zupanc, razstava grafik (odprtje dveh razstav)

Inventura 22 in Klavdija Zupanc, razstava grafik (odprtje dveh razstav)

Galerija Velenje

V Galeriji Velenje bodo odprli dve razstavi: v spodnjem nadstropju tradicionalno razstavo likovnih del, ki so jih v tem šolskem letu ustvarili dijaki Umetniške gimnazije Velenje - likovne smeri z naslovom INVENTURA 22, v zgornjem nadstropju pa razstavo akademske slikarke Klavdije Zupanc, bivše dijakinje Gimnazije Velenje. Umetnica je ustvarila svojo grafično abecedo, iz katere je izpeljala neskončno veliko različnih podob in oblik. Pri ustvarjanju se vrača k svojim začetkom in navdih najde v svoji prvi ljubezni, slikarstvu. Razstava bo torej izrazit preplet slikarstva in grafike.

Razstavi bosta na ogled do 24. junija 2022.

 


Več o dogodku
Pogovor čet., 9. junij 2022, ob 18:00
Pogovor s Klavdijo Zupanc in dijaki

Pogovor s Klavdijo Zupanc in dijaki

Galerija Velenje

Vabljeni na sproščen pogovor z dijaki likovne smeri umetniške Gimnazije Šolskega centra Velenje in nekdanjo dijakinjo, akademsko slikarko Klavdijo Zupanc.

V galeriji se z razstavo Inventura 22 predstavljajo gimnazijci vseh letnikov likovne smeri, in sicer z deli, ki so jih ustvarili v preteklem šolskem letu pri predmetih risanje in slikanje, likovna teorija, predstavitvene tehnike, osnove varovanja dediščine, plastično oblikovanje in bivalna kultura. Razstavo vsako leto dijaki tudi sami oblikujejo in postavljajo pod mentorstvom profesorjev strokovnih predmetov.

Klavdija Zupanc se je po končani umetniški gimnaziji v Velenju vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo, pod mentorstvom prof. Hermana Gvardjančiča. Kot absolventka je študij nadaljevala na Portugalskem, kjer se je izpopolnjevala predvsem na področju grafike. Diplomirala je leta 2016 pri prof. Milanu Eriču s knjigo umetnika. Ustvarja na področju slikarstva, grafike in scenografije. V preteklih letih je sodelovala na skupinskih razstavah v tujini in v Sloveniji.


Več o dogodku
Predavanja pet., 10. junij 2022, ob 11:00
Odprta učna ura z Aleksandro Dolenec Gojević

Odprta učna ura z Aleksandro Dolenec Gojević

Galerija Velenje

V galeriji bodo ob razstavi Inventura 22 dijaki drugega letnika likovne smeri umetniške Gimnazije Šolskega centra Velenje ustvarjali v okviru predmeta bivalna kultura.

Vabljeni k poslušanju učne ure. Od 11. do 13:30. ure. 

 


Več o dogodku
Delavnice tor., 14. junij 2022, ob 17:00
Miniatura v gvašu

Miniatura v gvašu

Galerija Velenje

Ob stalni postavitvi slovensko-srbske slikarke Majde Kurnik na Velenjskem gradu si bomo pod vodstvom lik. pedagoginje Nine Cvirn ogledali posebni del njenega ustvarjalnega opusa - miniaturne gvaše, ki jih je umetnica ustvarjala na vsakem koraku in v njih združila vizualne zapise dnevnega dogajanja tako v naravi kot v mestu. Tudi sami se bomo preizkusili v likovni tehniki gvaša in ustvarili ekspresivne miniaturne podobe.

Delavnica bo potekala na Velenjskem gradu.

Št. udeležencev: 10

Prijave: info@galerijavelenje.si

 


Več o dogodku
Predavanja čet., 16. junij 2022, ob 12:30
Enajsta šola v galeriji - odprta učna ura z Natašo Tajnik Stupar

Enajsta šola v galeriji - odprta učna ura z Natašo Tajnik Stupar

Galerija Velenje

V galeriji bodo ob razstavi Inventura 22 dijaki drugega letnika likovne smeri umetniške Gimnazije Šolskega centra Velenje ustvarjali v okviru predmeta risanja in slikanja.

Vabljeni k poslušanju učne ure.


Več o dogodku
Prireditve sob., 18. junij 2022, ob 18:00
Poletna muzejska noč

Poletna muzejska noč

Galerija Velenje

Poletna muzejska noč v Galeriji Velenje. 

Program traja od 18. do 22. ure.    

18.00  Javno vodstvo po aktualnih razstavah: Klavdija Zupanc, grafike, in Inventura 22, razstava del dijakov likovne smeri umetniške Gimnazije Šolskega centra Velenje.

V Galeriji Velenje sta na ogled dve razstavi: v spodnjem nadstropju tradicionalna razstava likovnih del, ki so jih v tem šolskem letu ustvarili dijaki, z naslovom INVENTURA 22, v zgornjem nadstropju pa razstava akademske slikarke Klavdije Zupanc, bivše dijakinje Gimnazije Velenje. Umetnica je ustvarila svojo grafično abecedo, iz katere je izpeljala neskončno veliko različnih podob in oblik. Pri ustvarjanju se vrača k svojim začetkom in navdih najde v svoji prvi ljubezni, slikarstvu. Razstava je torej izrazit preplet slikarstva in grafike.

20.00  Stari hiti za poletno muzejsko noč

Vabimo vas na nočno druženje v atriju Galerije Velenje. Stare zimzelene uspešnice z originalnih vinilnih plošč nas bodo popeljale v zlate čase slovenske popevke, prisluhnili bomo ex-yu uspešnicam 60-ih in 70-ih let ter tujim zimzelenim skladbam od 50-ih do 70-ih let prejšnjega stoletja. Glasbeni izbor: Big Joco. 

Med 18.00 in 22.00 vas vabimo na samostojni večerni ogled aktualnih razstav. V tem času lahko publikacije Galerije Velenje kupite po polovični ceni.

Na vse dejavnosti v okviru Poletne muzejske noči je vstop prost.

 


Več o dogodku
Delavnice čet., 23. junij 2022, ob 18:00
Delavnica eksperimentalne grafike

Delavnica eksperimentalne grafike

Galerija Velenje

Grafika je veja likovne umetnosti, ki omogoča poleg klasičnih tehnik tudi mnoge alternativne oblike odtiskovanja na različne podlage, zato lahko nekatere vrste umetniške grafike uporabimo tudi za potisk uporabnih predmetov. Na junijski delavnici se bomo seznanili z eno izmed njih in si na svojstven način potiskali majico, ruto, predpasnik ali kakšno drugo uporabno stvar.

Delavnica je namenjena odraslim in mladim odraslim. Prosimo, da s seboj prinesete želeni kos tekstila. 

Prijave: info@galerijavelenje.si, število mest je omejeno (10).


Več o dogodku
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!