ArhivRazstave od čet., 3. februar 2011 do sob., 12. marec 2011

Prisotna odsotnost figure

Črtomir Frelih, Zdenko Huzjan, Ivo Mršnik, Jožef Muhovič

V izboru štirih avtorjev - univerzitetnih profesorjev na ALUO in PF - sledimo njihovim individualnim in skupnim izhodiščem znotraj same razstave risb. Risbe nekaj več kot petletnega obdobja so avtorski zapisi doživljanj intimnega in vsakodnevnega odziva skozi simbole osebnih slikopisov. Sproščujoča je neobremenjenost ustvarjalcev, da bi si morali izmisliti in ustvariti nekaj novega. Osebne vrednote se zrcalijo v risbah kot čutne refleksije njihove biti. Odprta in zaprta forma figure je na robu tu - in nadzemeljskega v njeni prisotni odsotnosti.Prisotna odsotnost figure
 

O AVTORJU

Črtomir Frelih, Zdenko Huzjan, Ivo Mršnik, Jožef Muhovič

Črtomir Frelih (1960), grafik, slikar, je z umetniško grafiko in eksperimentiranjem z novimi grafičnimi postopki pričel na Pedagoški akademiji pri prof. Ivanu Mršniku. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je leta 1985 diplomiral na oddelku za grafiko pri prof. Zvestu Apolloniju, specialistični študij grafike je zaključil leta 1990 pri profesorjih Zvestu Apolloniju in Branku Suhyju. Na ALU v Ljubljani je leta 1997 opravil magisterij znanosti s področja likovne didaktike.

Zdenko Huzjan (1948), slikar, grafik in pesnik, je leta 1972 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrijelu Stupici. Leta 1974 je na ALU opravil tudi specialko za slikarstvo pri prof. Janezu Berniku.

Ivo Mršnik (1939) je slovenski akademski slikar in grafik. Leta 1968 je diplomiral na oddelku za slikarstvo ALU v Ljubljani in se istega leta zaposlil kot likovni pedagog na osnovni šoli Vič v Ljubljani, hkrati pa je do leta 1970 nadaljeval s študijem slikarske specialke pri prof. Maksimu Sedeju in študij grafične specialke pri prof. Riku Debenjaku in prof. Marjanu Pogačniku. Grafično specialko je dokončal leta 1972, na slikarski specialki pa je diplomiral leta 1975 pri prof. Gabrijelu Stupici.

Jožef Muhovič (1954), slovenski slikar, grafik, likovni teoretik in publicist, je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1977. Leta 1980 je zaključil specialko iz slikarstva pri Janezu Berniku in leta 1981 iz grafike pri Bogdanu Borčiću. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral tudi filozofijo, kjer je leta 1981 magistriral in leta 1986 doktoriral. V letih od 1993 do 1996 se je postdoktorsko izpopolnjeval v Nemčiji kot štipendist Humboldtove ustanove (Alexander von Humboldt Stiftung) na univerzah v Magdeburgu (W. Welsch) in Berlinu (A. Wellmer).

 

UTRINKI Z DOGODKA

Odprtje s predstavitvijo razstave se je izvedlo v plesno glasbenem performansu plesalk Plesnega studia N, pod mentorstvom Nine Mavec Krenker in avtorske glasbe skladatelja Slavka Šuklarja.

Besedila v katalogu: M. Koren Božiček, Č. Frelih, Z. Huzjan, I. Mršnik, J. Muhovič

Kustosinja razstave in zasnova projekta: Milena Koren Božiček


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!