ArhivRazstave od čet., 25. avgust 2011 do sob., 10. september 2011

Portreti slovenskih glasbenikov

Viktor Šest

Viktor Šest vzpostavlja ustvarjalni dialog z najrazličnejšimi figuralnimi liki, med katerimi so mnogi zaznamovani s portretističnimi specifikami. To so ljudje iz preteklosti in sedanjosti, iz javnega življenja in iz zasebnih krogov, ugledneži in »navadni smrtniki«, vselej pa tisti, katerih življenje je (bilo) aktivno, dinamično.

Anamarija Stibilj ŠajnPortreti slovenskih glasbenikov
 

O AVTORJU

Viktor Šest

Viktor Šest je rojen 2. aprila 1956 v Ljubljani. Diplomiral je leta 1981 na oddelku za slikarstvo ljubljanske ALU pri prof. Kiarju Mešku. Zaposlen je bil kot tehnični in likovni urednik Založbe Obzorja v Mariboru, pozneje pa je pridobil status samostojnega ustvarjalca na področju kulture. Je član ZDSLU in DLUM. Živi in ustvarja v Mariboru.

 

UTRINKI Z DOGODKA

Glede na akterje dogajanja bi lahko njegova dela zaokrožili v posamezne pripovedne sklope. V mnogih je ozadje zgodovinsko (Rudolf Maister, Napoleon in druga), pogosto tudi literarno, posebej priljubljen pa mu je naslon na glasbeno tematiko, vendar ne v smislu sistematičnega odkrivanja povezav med glasbenim in vizualnim, ampak v razkrivanju glasbenikov kot karakterno svojstvenih, tankočutnih virtuoznih bitij, ki se s svojim telesom, s svojim razumom in čustvi prepuščajo glasbilu in iz njegovega »telesa« izvabljajo čudovito harmonijo tonov. Avtor h glasbenikom pristopa na analitičen način, v želji po fizični in psihični obravnavi. Sorodna temu sklopu so tudi obravnavanja balerin, katerih gracilnost in gibkost spremlja z izostreno senzibiliteto.

Anamarija Stibilj Šajn

Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!