ArhivRazstave od čet., 26. april 2012 do ned., 20. maj 2012

SUSTainART in umetniške vizije slikarja Uroša Potočnika

Snujemo prihodnost - okoljske rešitve v Šaleški dolini

Razstava SUSTainART - (VZ)TRAJNOST! (okoljske rešitve v Šaleški dolini) in umetniške vizije slikarja Uroša Potočnika v Galeriji Velenje sta odprli veliko vprašanj, povezanih z našim bivanjem. Na prvi pogled nepovezane stvari se večplastno ukvarjajo s smislom preživetja človeka, ki išče rešitve v preprostosti življenja, ne more pa mimo tehnološkega razvoja. Tudi v snovanju Uroša Potočnika je v ospredju človek, odtujeni človek v sodobni družbi.


Knjižica SUSTainART
SUSTainART in umetniške vizije slikarja Uroša Potočnika
 

O AVTORJU

Snujemo prihodnost - okoljske rešitve v Šaleški dolini

SUSTainART

Z razstavo smo okoljske rešitve, ki se v Šaleški dolini pojavljajo v obliki izdelkov, pridelkov, idej in konceptov želele približati široki množici ljudi. To ni sejem izdelkov in tehničnih predstavitev polnih podrobnosti, ki jih ljudje, ki niso vsakodnevno v stiku z obravnavanimi specifičnimi področji, ne bi razumeli. Projekte podjetij in posameznikov, ki jih odlikujejo t. i. dobre prakse, predstavljamo tako, da jih obiskovalci razumejo. Da se jih dotaknejo, jih preizkusijo, se jim nasmehnejo, o njih (ponovno) razmislijo.
Pri iskanju koncepta razstave nam ni bilo treba daleč. Le pomislile smo in premislile svet tukaj in zdaj, onesnažen z izpuhi in podatki - vizualnimi in zvočnimi. Postajamo pasivni porabniki nove realnosti, ki je vse bolj virtualna in fizično neoprijemljiva.
Z načinom postavitve smo želele vzpodbuditi obiskovalčevo razmišljanje, predstaviti tehnološke in okoljske rešitve s ščepcem dodane umetniške vrednosti, iz drugega zornega kota, večplastno. Obiskovalcu pokazati, da kljub vsesplošnemu strahu pred prihodnostjo, obstajajo možnosti za kvalitetni jutri.
Darja Osojnik, Kaja Flis, Kaja Avberšek, kustosinje razstave

Uroš Potočnik : Esenca vsakdanjosti

default - error

Uroš Potočnik, rojen leta 1974 v Slovenj Gradcu, je leta 2006 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2012 opravil magistrski študij na temo Fotoslika. Živi v Belih vodah nad Šoštanjem. Deluje na područjih slikarstva, fotografije, videa, znanstvene ilustracije, nois rocka, alternativne in eksperimentalne glasbe. Med drugim je leta 2009 v okviru razstave finalistov nagrade Essl Award prejel posebno povabilo, leta 2010 pa sodeloval na 6. trienalu sodobne umetnosti v Sloveniji U3.

 

UTRINKI Z DOGODKA

Trajnost in sonaravnost sta postali nujni sestavini razmišljanja o življenju v prihodnosti. Tega se na Visoki šoli za varstvo okolja dobro zavedamo. V domačem okolju Šaleške doline smo poiskali primere dobrih praks, tehnologij, patentov in konceptov okoljskih izboljšav, ki nam bodo krojili (boljšo) prihodnost. Kustosinje razstave pa so jim dodale še nekaj več - umetniško razsežnost. Znanost, tehnologija in umetnost raziskujejo neznano, gradijo kreativno in skupaj ustvarjajo presežek. čas, ko je bilo Velenje del Evropske prestolnice kulture, se je zdel nadvse primeren okvir za nagovarjanje obiskovalcev razstave k takim razmislekom.


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!