ArhivDelavnice sob., 21. december 2019, ob 11:00
PRAZNIČNA PRAVLJICA

PRAZNIČNA PRAVLJICA

z Arpadom Šalamonom

V pravljicah velikokrat nastopajo škratje, velikani, čarovnice in vile, saj gre za pripoved, ki s pravljičnimi liki, bralcu ali poslušalcu ustvari lastni pravljični svet. Kdo nastopa v Praznični pravljici avtorice Marje Cerkovnik boste izvedeli na pravljični urici v družbi z Arpadom Šalamonom. 

               


Več o dogodku
Delavnice tor., 17. december 2019, ob 17:00
MALO PRESENEČENJE

MALO PRESENEČENJE

Otroška delavnica

Tokratna ustvarjalna delavnica bo v duhu prihajajočih praznikov, obdarovanja in okrasitve doma. Otroci bodo ustvarjali mala darila za tiste, ki jih ima najraje in unikatne praznične okraske s katerimi bo njihov dom zaživel v pravem zimskem vzdušju.  

Primerno za otroke in družine. Delavnica je brezplačna.   


Več o dogodku
Delavnice tor., 10. december 2019, ob 17:00
PRAZNIČNA GRAFIČNA DELAVNICA

PRAZNIČNA GRAFIČNA DELAVNICA

z Uršulo Skornšek

Na praznični grafični delavnici bomo spoznali pojem mala grafika. V tehniki linoreza bomo ustvarili matrico s prazničnim motivom ter si izdelali voščilnico ali grafiko, ki je lahko lepo darilo. Delavnico bo vodila akad. slik. Uršula Skornšek. Delavnica je brezplačna in primerna za odrasle. Zaželene so prijave na info@galerijavelenje.si .


Več o dogodku
Razstave čet., 5. december 2019, ob 19:00
ODPRTJE GALERIJSKE UMETNIŠKE PROMENADE

ODPRTJE GALERIJSKE UMETNIŠKE PROMENADE

Ljubitelje umetnosti vabimo v Galerijo Velenje na odprtje prodajne razstave, na kateri bodo letos sodelovali mlajši avtorji SAŠA regije in priznani slovenski umetniki. Obenem vabimo vse obiskovalce in sodelavce, ki so v letu 2019 spremljali naše delo, se udeleževali odprtij razstav in spremljevalnih programov, da se nam pridružijo v Galeriji Velenje, kjer bomo ob klepetu in kozarcu šampanjca nazdravili novemu letu.

Novoletno okrasitev Galerije Velenje je v letošnjem letu pripravila akad. slikarka Alja Krofl. Vabimo vas na ogled njene kreacije.


Več o dogodku
Programski list
Razstave od čet., 10. oktober 2019 do sob., 30. november 2019
Volbenk Pajk, Pričevalec modernističnega mesta

Volbenk Pajk, Pričevalec modernističnega mesta

Velenje in Volbenk Pajk sta zelo povezana. Umetniški, portretni in dokumentarni fotograf je Velenje v svoj objektiv ujel na tisočih posnetkih in ga s svojim izostrenim očesom in tehnično dovršenostjo fotografije vrhunsko zabeležil v zgodovinski spomin. Ob 60-letnici Velenja in v spomin mojstru bomo v skupnem projektu Muzeja Velenje in Galerije Velenje skušali tega mojstra in nastanek Velenja celovito predstaviti. Razstava bo na ogled do 23. novembra 2019.


Več o dogodku
Sporočilo za javnost
Delavnice sob., 23. november 2019, ob 10:30
Galerijska sobotnica: Polepšaj svojo najljubšo fotografijo

Galerijska sobotnica: Polepšaj svojo najljubšo fotografijo

Galerija Velenje; Nina Cvirn

Na tokratni družinski ustvarjalni delavnici si boste iz različnih materialov izdelali unikaten okvir za najljubšo fotografijo.

Fotografije prinesite s seboj. Delavnica je primerna za otroke in družine.


Več o dogodku
od tor., 29. oktober 2019 do pet., 22. november 2019
GALERIJSKA UMETNIŠKA PROMENADA

GALERIJSKA UMETNIŠKA PROMENADA

Prodajna razstava likovnih del

V času prihajajočih novoletnih praznikov in obdarovanj v Galeriji Velenje pripravljamo prodajno razstavo raznovrstnih likovnih del, s katero želimo širši javnosti predstaviti kakovostne in unikatne slovenske ustvarjalce. K sodelovanju vabimo umetnike celotne Slovenije, ki imajo zaključeno akademsko izobrazbo s področja slikarstva, kiparstva, grafike, fotografije, ilustracije, oblikovanja, arhitekture ali izobrazbo likovnega pedagoga. Prosimo vas, da sodelovanje potrdite čim prej, oziroma da izpolnjen obrazec skupaj s prilogami pošljete na: info@galerijavelenje.si najkasneje do srede, 20. 11. 2019.

Razpis in prijavno dokumentacijo najdete v pripeti datoteki.

 


Več o dogodku
Programski list
Predavanja čet., 21. november 2019, ob 18:00
Okrogla miza: Pogovarjajmo se o Velenju

Okrogla miza: Pogovarjajmo se o Velenju

Klub arhitektov SAŠA regije

Klub arhitektov Saša regije (KASR) želi ob 60­­­­-letnici Velenja v pogovoru z gosti različnih strokovnih usmeritev odpreti razpravo o mestu: kaj so njegove vrednote, na kakšen način jih lahko posameznik s svojim strokovnim delom neguje in nadgrajuje ter kakšna bi lahko bila vizija mesta.

Pogovor bosta vodili Saša Piano in Aleksandra Dolenec Gojević.


Več o dogodku
Prireditve sre., 20. november 2019, ob 17:00
Lutkovna predstava ob svetovnem dnevu otroka

Lutkovna predstava ob svetovnem dnevu otroka

Lutkovno gledališče Velenje

Lutkovno gledališče Velenje: Palčica

Lutkovno gledališče Velenje predstavlja priredbo še ene čudovite pravljice Hansa Christiana Andersena. Palčica ni navadna deklica – rojena je iz čarobnega cveta in manjša kot palec, zato njeno mamico skrbi, da je prekrhka in ji raje ne dovoli ven. A radovedna Palčica čisto preveč hrepeni po tem, da bi spoznala čudovit zunanji svet in se nekega dne izmuzne na vrt. Ne ve, da bo kar kmalu srečala tako dobronamerna bitja kot zahrbtne nepridiprave, da bo njeno potovanje daljše in težje, kot je pričakovala. Veliko se bo morala naučiti o sebi in svetu. Ampak – ali bo našla tudi svojega princa?

Dolžina predstave: 35 minut

Primerno za otroke, starejše od treh let. Vstop prost.


Več o dogodku
Predavanja čet., 14. november 2019, ob 18:00
Zgodovina umetniške fotografije

Zgodovina umetniške fotografije

dr. Boris Gorupič

O umetniški fotografiji bo predaval dr. Boris Gorupič.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je pridobil naziva profesor umetnostne zgodovine in univerzitetni diplomiran sociolog kulture. Leta 2013 je bil promoviran v doktorja znanosti na Fakulteti za humanistične študije na Univerzi na Primorskem. Pri mentorju prof. dr. Alešu Erjavcu je zagovarjal temo z naslovom Fotografija med modernizmom in postmodernizmom.


Več o dogodku
Delavnice sob., 9. november 2019, ob 10:00
Arhitekturna fotografija

Arhitekturna fotografija

Peter Marinšek

Dobra fotografija je rezultat znanja, spretnosti in navdiha, zato bo v Galeriji Velenje potekala fotografska delavnica pod strokovnim vodstvom velenjskega fotografa Petra Marinška. Ob razstavi Volbenka Pajka bodo udeleženci analizirali nekaj razstavljenih fotografij, ob tem spoznali zakonitosti in drobne skrivnosti dobre arhitekturne fotografije ter pridobljeno znanje preizkusili v praksi. Na koncu bodo nastale fotografije tudi analizirali. S seboj prinesite fotoaparate in objektive, delavnice se lahko udeležite tudi s pametnim telefonom.

Delavnica je primerna za mlade od 12. leta starosti dalje ter odrasle in bo trajala od 10:00 do 12:00.


Več o dogodku
Delavnice čet., 7. november 2019, ob 17:00
Velenje book bum

Velenje book bum

Kud Koncentrat

Izdelava, vezava in potisk notesnikov. Vsak udeleženec si bo na delavnici izdelal svoj notesnik in ga potiskal z motivi velenjske modernistične arhitekture.

Delavnica bo trajala tri ure, in sicer od 17:00 do 20:00 ter je primerna za udeležence, starejše od 14 let.

Vodile jo bodo Darja Osojnik, Klavdija Zupanc in Uršula Skornšek.


Več o dogodku
Delavnice od tor., 29. oktober 2019 do sre., 30. oktober 2019
Jesenske počitniške mini delavnice - Podobe mesta

Jesenske počitniške mini delavnice - Podobe mesta

Med jesenskimi počitnicami bodo v Galeriji Velenje med 10. in 12. uro potekale brezplačne počitniške likovne delavnice za otroke od sedmega do 15. leta starosti. Rdeča nit delavnic bo raziskovanje našega mesta, ki leto praznuje že 60. rojstni dan. Po navdihu aktualne fotografske razstave Volbenka Pajka bomo poustvarili zanimive lokalne stavbe in spomenike. Popestrite si počitniške dneve v kreativni družbi


Več o dogodku
tor., 22. oktober 2019, ob 18:00
Javno vodstvo po razstavi Volbenka Pajka

Javno vodstvo po razstavi Volbenka Pajka

Volbenk Pajk se je rodil leta 1915 v Doropolju na Kozjanskem. S petnajstimi leti je odšel v Zagreb in se učil pri enem od takrat najboljših fotografskih mojstrov. V letih pred 2. sv. vojno in po njej je bil edini fotograf v Zgornji Savinjski dolini, zato se je zahvaljujoč njegovemu fotografskemu aparatu na fotografijah ohranil marsikateri takratni pomemben dogodek v teh krajih. Pajk je bil tudi prvi fotograf nekdanje Jugoslavije, ki je izdeloval barvne fotografije, saj je med drugo svetovno vojno študiral barvno fotografijo na svetovno znani višji fotografski šoli na Dunaju. Po preselitvi v Velenje leta 1952 je s fotografskim aparatom spremljal tudi razvoj tega kraja in tako ustvaril enkraten dokumentarni fotografski opus. Umrl je leta 2005 v Slovenj Gradcu. Po razstavi bo vodila avtorica razstave mag. Milena Koren Božiček.


Več o dogodku
sob., 19. oktober 2019, ob 11:00
Poletni spomini - ustvarjalna delavnica

Poletni spomini - ustvarjalna delavnica

Na tokratni družinski ustvarjalni delavnici si boste s pomočjo »transfer« tehnike izdelali prav poseben spomin na poletje. Fotografije, ki ste jih posneli doma, na dopustu z družino, prijatelji ali pa kar tako, boste predelali v magnete, ki bodo polepšali vaš dom in vas še dolgo spominjali na lepe dni. Delavnica je brezplačna in primerna za otroke in odrasle. Zaželene so prijave.

 


Več o dogodku
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!