ArhivDelavnice sob., 16. november 2013
Klasične slikarske tehnologije

Klasične slikarske tehnologije

Slikarska delavnica za odrasle

Udeleženci delavnice so se seznanili s klasično slikarsko tehniko jajčne in klejne tempere, s postopki slikanja ter materiali, ki se uporabljajo v omenjeni tehniki. Delavnico je vodila mag. Nataša Tajnik Stupar, akademska slikarka.


Več o dogodku
Delavnice od pon., 11. november 2013 do pet., 15. november 2013
Arhitekturne delavnice

Arhitekturne delavnice

Igriva arhitektura - Mesto...industrija...mesto

Od 11. do 15. novembra 2013 so v Galeriji Velenje potekale delavnice pod skupnim naslovom Igriva arhitektura, ki so se jih udeležili dijaki umetniške gimnazije Velenje.
Velenje, sodobno slovensko mesto in spomenik modernizma, je nastalo zaradi industrije, industrija pa v delavnicah Igrive arhitekture mesto ponovno izgrajuje.
Dijaki so iz delov odsluženih industrijskih izdelkov (pralnih strojev in podobnih izdelkov) sestavljali maketo mesta in se ob tem seznanili z industrijsko produkcijo Velenja. Nadgradili so znanje o mestih, arhitekturi, urbanizmu, o pomenu Velenja v slovenskem modernizmu ter o povezavi med razvojem industrije in Velenja. 
Delavnice so bile zasnovane tako, da promovirajo mesto Velenje, izobražujejo o njegovem nastanku in poudarjajo pomen industrije v njegovem razvoju.

V petek, 15. novembra, je bil zaključek s predstavitvijo projekta in ogledom nastale makete.

Podjetje ZEOS, ravnanje z električno in elektronsko opremo, d.o.o. pa je ta dan pred Galerijo v posebnem vozilu E- transformer predstavilo pomembnost pravilnega ravnanja z elektronskimi odpadki.


Več o dogodku
Predavanja čet., 14. november 2013, ob 15:00

Henri Matisse in ekspresionistična umetnost začetka 20. stol.

Cikel predavanj: Izbrana poglavja iz umetnosti 20. stoletja

Z besedo ekspresija označujemo vsako človekovo zmožnost komuniciranja, v avantgardnem likovnem snovanju na začetku 20. stoletja pa t. i. fauvizem in ekspresionizem kot dve med sabo dopolnjujoči se umetniški usmeritvi zavestno postavljata v ospredje izrazno moč likovne govorice, ki izhaja iz osebnih izkušenj in občutenja sveta ustvarjalca samega. Potemtakem se torej umetnost rodi takorekoč v umetniku samem in nato le poišče svojo zunanjo formo? Predaval je umetnostni zgodovinar in muzejski svetovalec Marko Košan.


Več o dogodku
Predavanja čet., 7. november 2013, ob 15:00

Modernizem in modernost

Cikel predavanj: Izbrana poglavja iz umetnosti 20. stoletja

Modernistična umetnost je zatresla uveljavljeno in skozi stoletja preizkušeno idejo o umetnosti, ki predpostavlja obrtniško veščino in estetsko kategorijo klasične lepote. Kdaj na časovni premici razvoja umetniškega snovanja je prišlo do preloma s tradicijo in zakaj? Katere so bile okoliščine, ki so napredne umetnike zapeljale na pot raziskovanja novega umetniškega izraza? Predaval je umetnostni zgodovinar in muzejski svetovalec Marko Košan.


Več o dogodku
Delavnice sob., 12. oktober 2013
Teden otroka, Z igro do dediščine

Teden otroka, Z igro do dediščine

Slikarska delavnica za otroke in družine Jajček - jajček

V Tednu otroka, ki smo ga obeležili med 7. in 13. oktobrom 2013, je Pedagoška sekcija Skupnosti muzejev Slovenije (SMS) organizirala akcijo Z IGRO DO DEDIŠČINE. V akciji je sodelovalo kar 37 muzejev in galerij iz vseh slovenskih regij, ki so v tem tednu pripravili bogat program, namenjen otrokom in družinam. Zanje je bil ta teden vstop v muzeje in galerije, ki so sodelovali pri projektu, brezplačen.

V Galeriji Velenje smo pripravili slikarsko delavnico za otroke in družine. Otroci so na delavnici spoznavali tehniko in risali z jajčno tempero. Delavnico je vodila akademska slikarka Nataša Tajnik Stupar.


Več o dogodku
Razstave od čet., 19. september 2013 do sob., 5. oktober 2013
40 let Male Napotnikove kiparske kolonije

40 let Male Napotnikove kiparske kolonije

in Ivan Napotnik, vzornik mladih

Razstava je predstavila najboljše izdelke udeležencev 40-ih kiparskih kolonij in izdelke zadnje kolonije. Spremljala jo je razstava o kiparju Ivanu Napotniku.


Več o dogodku
Publikacije
Delavnice od tor., 1. oktober 2013 do čet., 3. oktober 2013
Izdelovanje reliefa v glini

Izdelovanje reliefa v glini

Delavnice za predšolske otroke

Glina ponuja različne možnosti za ustvarjanje, zahteva pa tudi nekaj ročne spretnosti, kot je glajenje gline, izoblikovanje kroglic, svaljkanje,... Na delavnicah smo preizkusili te spretnosti, na koncu pa izdelali relief v glini. Delavnice so bile izvedene ob razstavi 40 let Male Napotnikove kiparske kolonije in Kipar Ivan Napotnik, Vzornik mladim. Vodila jih je slikarka Urška Mazej.  


Več o dogodku
Razstave od sob., 15. junij 2013 do sob., 14. september 2013
Ciril Cesar - Kipar in oblikovalec

Ciril Cesar - Kipar in oblikovalec

Jubilejna razstava ob 90-letnici

Cirilu Cesarju se je Galerija poklonila s pregledno razstavo ob njegovi 90-letnici. Razstavo je avtorsko zasnovala mag. Milena Koren Božiček, področje oblikovanja pa Lenka Bajželj, umetnostna zgodovinarka.


Več o dogodku
Katalog
Delavnice čet., 29. avgust 2013
Kiparska delavnica

Kiparska delavnica

V galeriji je bila na ogled kiparska razstava Cirila Cesarja, ki je ustvaril tudi več javnih spomenikov. Tokrat smo se z mladimi udeleženci delavnice lotili izdelave velikega kipa iz kartona, ki smo ga tudi obarvali. Ob tem pa spoznali kako se umetniki po vsem svetu lotevajo izdelave velikih zunanjih plastik.


Več o dogodku
Delavnice od pon., 1. julij 2013 do pet., 5. julij 2013
Počitniške likovne delavnice

Počitniške likovne delavnice

Počitniške likovne delavnice so bile namenjene otrokom od 6 do 15 let. Vodila jih je slikarka Urška Mazej. Pet delavnic je bilo brezplačnih, vključno s slikarskim materialom.
 

Tema ustvarjalnih delavnic je bila SPOZNAJMO LIKOVNE TEHNIKE.

Ponedeljek - Narišimo veliko risbo
Najprej smo spoznali risbo! Ker pa jo otroci že dobro poznajo, smo se je lotili drugače - na veliko podlago so otroci ustvarili veliko skupinsko risbo z najrazličnejšimi risali.

Torek - Izdelajmo kip
Kiparji so svoj čas ustvarjali predvsem v glini in lesu, danes pa se poslužujejo najrazličnejših materialov in predmetov. Na delavnici smo poskušali izdelati avtoportret iz številnih predmetov, različnih barv in oblik in razmišljali o našem telesu in obrazu kot o trodimenzionalnem objektu.

Sreda - Slikajmo pokrajino
Slikati smo začeli z osnovnimi barvami in spoznali kako vse jih lahko namešamo, da dobimo tudi druge barve in barvne odtenke. Igranje z barvami pa smo popestrili še tako, da smo barvo kombinirali z različnimi materiali in spoznavali teksture.

Četrtek - Enostavna grafična delavnica
Otroci so na delavnici spoznali kaj je grafika in kako nastane grafični odtis. Sami pa so se lotili enostavnejšega tiskanja in odtiskovanja materialov z različnimi površinami na podlago. Spoznavali so lastnosti materialov in poskušali kar najbolj kreativno zapolniti podlago.

Petek - Dokončanje izdelkov, postavitev razstave na oknih galerije in otvoritev razstave za starše in sorodnike.


Več o dogodku
Razstave od čet., 23. maj 2013 do sob., 8. junij 2013
Inventura 13

Inventura 13

Razstava dijakov umetniške gimnazije

Svoja dela so razstavljali dijaki umetniške gimnazije likovne smeri Gimnazije Velenje.


Več o dogodku
Razstave od čet., 11. april 2013 do sob., 18. maj 2013
BODY. MADE IN ME

BODY. MADE IN ME

Uroš Abram

Made in me je analogija z industrijskim označevanjem porekla, s katero je Uroš označil svoje produkte ustne kamere. Zastavljena je polemično in kot paradoks.


Več o dogodku
Katalog
Delavnice sob., 18. maj 2013
Mednarodni dan muzejev

Mednarodni dan muzejev

Nosilna tema Mednarodnega muzejskega dne 2013 je bila Muzej (spomin + ustvarjalnost) = družbena sprememba. V Galeriji Velenje je potekala slikarska delavnica za otroke in družine z naslovom Spomini in ustvarjalnost, ki jo je vodila slikarka Urška Mazej.


Več o dogodku
Delavnice od sre., 17. april 2013 do sre., 8. maj 2013
Rišemo fotografijo

Rišemo fotografijo

Delavnice za predšolske skupine ob razstavi Uroša Abrama

Risanje in dodajanje elementov na že narejene fotografije ali risanje na fotografski papir. Delavnice je vodila Urška Mazej.  


Več o dogodku
Razstave od čet., 14. marec 2013 do sob., 6. april 2013
Dva tisoč trinajst

Dva tisoč trinajst

Gašper Jemec

Razstavni projekt je avtor Gašper Jemec zasnoval skupaj s kustosinjo in likovno kritičarko dr.Nadjo Zgonik za Galerijo Velenje. Na razstavi je bilo predstavljenih 13 del oziroma sklopov del iz preteklih trinajstih let Jemčevega ustvarjanja.


Več o dogodku
Zloženka
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!