ArhivDelavnice od sob., 10. september 2022 do sre., 14. september 2022
Raziskovanje sveta ilustracij Marjana Mančka

Raziskovanje sveta ilustracij Marjana Mančka

Galerija Velenje

Od sobote, 10. septembra, do nedelje 11. septembra 2022, od 10.00 do 18.30

Od ponedeljka, 12. septembra do srede, 14. septembra 2022, od 9.00 do 18.30

 

Raziskovanje sveta ilustracij Marjana Mančka

Vabimo vas, da v času Pikinega festivala obiščete galerijo, kjer smo vam pripravili bogat in zanimiv program za družine in otroke.

Ob razstavi ilustracij Marjana Mančka smo pripravili več interaktivnih postaj za samostojno raziskovanje razstave in ustvarjanje mlajših obiskovalcev ob:

- iskanju napak,

- sestavljanju velikih puzlov z junaki iz slikanic,

- branju knjig v bralnem kotičku,

- ustvarjanju stripov v galerijskem kotičku in

- ogledu risanih filmov Marjana Mančka,

- pozdravil pa vas bo tudi Radovedni Taček.

- V atriju galerije lahko prisluhnete pravljici Mojca Pokrajculja in si ogledate junake iz priljubljene pravljice.

 


Več o dogodku
Delavnice od pon., 11. julij 2022 do pet., 15. julij 2022
Počitnice po umetniško

Počitnice po umetniško

Galerija Velenje

Poletne počitniške likovne delavnice v Galeriji Velenje.

Od ponedeljka, 11. julija, do petka, 15. julija 2022, od 10.00 do 12.00 ure

Vabimo vas, da se med počitnicami v naši ustvarjalni družbi podate na poletno umetniško dogodivščino. Vsak dan bomo vsebinsko drugače obarvali in se seznanili z različnimi likovnimi področji in materiali. Skočili bomo v:

-          Svet slikarij: slikanje triptiha v kombinirani slikarski tehniki,

-          Svet kiparstva: izdelava predimenzioniranih kipov iz različnih materialov,

-          Svet risanja: raziskovanje našega mesta skozi risbo v različnih risarskih tehnikah,

-          Svet fotografije: ogled aktualne razstave in ustvarjanje s fotografijo in

-          Svet prostorskega oblikovanja: izdelava 3D slike v kombinirani tehniki.

Delavnice so brezplačne in primerne za otroke od šestega leta starosti dalje.

Naj se umetniška zabava prične!

 

 


Več o dogodku
Razstave od čet., 26. maj 2022 do pet., 24. junij 2022
Inventura 22 in Klavdija Zupanc, razstava grafik (odprtje dveh razstav)

Inventura 22 in Klavdija Zupanc, razstava grafik (odprtje dveh razstav)

Galerija Velenje

V Galeriji Velenje bodo odprli dve razstavi: v spodnjem nadstropju tradicionalno razstavo likovnih del, ki so jih v tem šolskem letu ustvarili dijaki Umetniške gimnazije Velenje - likovne smeri z naslovom INVENTURA 22, v zgornjem nadstropju pa razstavo akademske slikarke Klavdije Zupanc, bivše dijakinje Gimnazije Velenje. Umetnica je ustvarila svojo grafično abecedo, iz katere je izpeljala neskončno veliko različnih podob in oblik. Pri ustvarjanju se vrača k svojim začetkom in navdih najde v svoji prvi ljubezni, slikarstvu. Razstava bo torej izrazit preplet slikarstva in grafike.

Razstavi bosta na ogled do 24. junija 2022.

 


Več o dogodku
Razstave od pet., 22. april 2022 do sob., 21. maj 2022
TNM: HUMANIZACIJA TEHNOLOGIJ SKOZI INTERDISCIPLINARNE UMETNIŠKE PRAKSE (Odprtje razstave)

TNM: HUMANIZACIJA TEHNOLOGIJ SKOZI INTERDISCIPLINARNE UMETNIŠKE PRAKSE (Odprtje razstave)

Galerija Velenje

TNM: HUMANIZACIJA TEHNOLOGIJ SKOZI INTERDISCIPLINARNE UMETNIŠKE PRAKSE

Sinteza principov kot so vizualna umetnost, tehnologija, znanost in izobraževanje so glavni postulati delovanja asociacije mladih in starih znotraj organizma, ki ga imenujemo Trbovlje Novomedijsko Mesto. Raziskovanja na področju robotike, kibernetike, informacijskih ved, interkonektivnosti, hibridni poizkusi socializacije depreviligiranih skupin, trajnost in vzdržnost, ter inkorporacija elementov industrijske kulturne dediščine v novomedijske umetniške stvaritve uvrščajo TNM v enega najbolj vividnih organizmov na področju osmišljanja naše skupne prihodnosti. Trbovlje Novomedijsko Mesto

Trbovlje novomedijsko mesto (TNM) se naslanja na močno tradicijo tehniške inteligence na eni strani ter kulturne in umetniške avantgarde na drugi strani. Cilj je skozi sintezo tehnologije, znanosti, umetnosti ter gospodarske iniciative doseči preboj na vseh omenjenih področjih ter (na dolgi rok) prebivalcem mesta ponuditi novo identiteto. Naš namen je, da prva asociacija ob imenu Trbovlje ne bo več rudarska preteklost in propadla industrija, temveč visoka tehnologija, robotika, ustvarjalnost in novomedijska umetnost. TNM se s svojimi programi in produkcijo mednarodno povezuje.

Razstava z mednarodnimi avtorji in projekti:

Umetniki/avtorji: Barbara Jazbec, Maša Jazbec, Varvara & Mar, Žan Rajšek, Zoran Poznič, Tomo Križnar, Bojana Pivk Križnar, César Escudero Andaluz, Martín Nadal, Kaja Čop, Snaša Klančar, Tanja Hanžič, Katja Sovre, Žan Garantini, DDTLab – RUK,

Trbovlje Novomedijsko Mesto

Razstava bo na ogled do 21. maja 2022. Vstop je prost!


Več o dogodku
Razstave od čet., 10. marec 2022 do sob., 16. april 2022
Paola Korošec, Zazri se

Paola Korošec, Zazri se

Galerija Velenje

Prehajanje iz trenutka v trenutek iz tukaj in zdaj v novi tukaj in zdaj je gibalo življenja. A ko se prehod onemogoči se zavemo meje.

Razstava raziskuje meje materialnega (in materialnost meje). Ta izrazit kiparski element nas popelje od karamele in peska preko papirja do grafita. Ob tem je gledalec vabljen, da se do meje opredeli, jo z lastim posegom spremeni, stopi na drugo stran, ali prestopi v prostor spomina na igro. Drugačni horizonti. Morda kot tisti, v katerega zrejo rudarji, spremenljiv, ki gre lahko v spomin ali kot stopljeni sladkor v pozabo.

Paola Korošec (1969, Ljubljana) je akademska kiparka. Študij kiparstva je zaključila leta 1993 pri prof. Dragu Tršarju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Sodeluje na različnih kiparskih in restavratorskih projektih doma in v tujini. Njeno delo se pogosto dotika problema prostora in se prepleta s skrbjo za ohranjanje kulturne dediščine. V zadnjem času intenzivneje sodeluje z različnimi muzeji in drugimi institucijami na področju arheološke keramike in računalniške 3D modelacije. Koroščeva je prejemnica številnih nagrad in priznanj. Med drugimi nagradami je prejela študentsko Prešernovo nagrado za kiparstvo, priznanje na Majskem salonu ZDSLU na temo Voda (2014) in isto leto tudi priznanje za kvalitetno delo na 3. Mednarodnem festivalu likovne umetnosti Kranj z vsebinsko in medijsko večplastnost asemblaža. Živi in ustvarja v Ljubljani. Prejemnica Jakopičevega priznanja  2021.

Razstava bo odprta do 16. aprila 2022.


Več o dogodku
Razstave od čet., 27. januar 2022 do sob., 5. marec 2022
Katja Felle: 500 GB (Odprtje razstave)

Katja Felle: 500 GB (Odprtje razstave)

Galerija Velenje

Slikarka Katja Felle je po študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani izobraževanje nadaljevala v Berlinu, trenutno pa živi v Parizu. Delovala je v umetniški skupin 3kolektiv, ki je odmevno vstopila v slovensko alternativno sceno. Z različnimi projekti, od slikarstva, instalacij, videa, gobelinov in računalniških grafik preizprašuje sebe in javnost, kako se pogrezamo v pasti agresivnosti tehnologij.

Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 12 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti.


Več o dogodku
Delavnice od pon., 28. februar 2022 do tor., 1. marec 2022
O, te pustne šeme (Ustvarjalni delavnici za otroke in mladino)

O, te pustne šeme (Ustvarjalni delavnici za otroke in mladino)

Galerija Velenje

Ponedeljek, 28. februar, in torek, 1. marec 2022, od 10. do 11.30 ure.

Prihaja pust – najbolj norčav čas v letu! Čas, ko pustne maske obiskujejo prebivalce, odganjajo zle duhove in prinašajo veselje in smeh. Tudi v Galeriji Velenje smo v času zimskih počitnic za vas pripravili delavnici izdelave izvirnih in zabavnih pustnih mask.

Pridružite se nam!

Delavnice so primerne za otroke, starejše od osem let. Delavnici bo vodila lik. ped. Nina Cvirn. Prijave na: info@galerijavelenje.si, število mest je omejeno.


Več o dogodku
Razstave od tor., 1. februar 2022 do pon., 28. februar 2022
Delovna razstava tečajnikov Slikarske šole (Odprtje razstave)

Delovna razstava tečajnikov Slikarske šole (Odprtje razstave)

Galerija Velenje

V Galeriji Velenje že vrsto let ponujamo pester izbor kreativnih in izobraževalnih programov, med katere spada tudi Slikarska šola, tečaj risanja in slikanja za odrasle. Po krajšem premoru, zaradi pandemije bomo dela naših tečajnikov ponovno predstavili v prostorih Ku-ku galerije. Februarja vas vabimo k ogledu del, nastalih na jesenskem tečaju.

Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 12 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti.


Več o dogodku
Predstavitev od tor., 8. februar 2022 do pon., 28. februar 2022
Riko Debenjak, Razvoj gledališča, 1961, mozaik

Riko Debenjak, Razvoj gledališča, 1961, mozaik

Galerija Velenje

Riko Debenjak (1908- 1987)

Na današnji dan, 8. februarja 1908, se je v Kanalu ob Soči rodil Riko Debenjak, eden vodilnih predstavnikov Ljubljanske grafične šole. Zaradi izbruha prve svetovne vojne se je družina izselila na Štajersko v Šentjur pri Celju, kjer je končal osnovno šolo, nato pa šolanje nadaljeval na ljubljanski realki (1919-1923). Naslednje leto se je vpisal  na učiteljišče v Tolminu, vendar se je po letu dni zaradi finančnih težav preselil k stricu v Subotico kjer je nekaj časa služboval kot železničar. Leta 1939 se je vpisal na Umetniško šolo v Beogradu in po končanem študiju leta 1937 dokončal še višji akademski tečaj slikarstva. Istega leta je v Beogradu priredil prvo samostojno razstavo. Pot ga je nato vodila v Pariz, kjer se je dve leti samostojno izpopolnjeval v pariških umetnostnih zbirkah, predvsem v Louvru. Leta 1939 se je vrnil v Ljubljano in se tu za stalno ustalil. Srečanje z Božidarjem Jakcem je njegovo ustvarjanje dokončno usmerilo v grafiko, ki ji je ostal zvest do konca življenja. Sprva se je leta 1948 zaposlil kot profesor za grafiko na Šoli za umetno obrt v Ljubljani, leta 1950 je bil izvoljen za docenta za grafiko na Akademiji upodabljajočih umetnikov, leta 1965 pa je bil imenovan za rednega profesorja na isti akademiji, kjer je ostal do svoje upokojitve leta 1973.

Rika Debenjaka poznamo predvsem kot izvrstnega grafika, vendar se je kot vsestranski umetnik posvečal tudi drugim likovnim zvrstem, slikarstvu, freskantstvu, likovni opremi literarnih del ter karikaturam, ki jih je pod psevdonimom objavljal v satiričnem časopisu Pavliha. Po nastopu profesure na akademiji se je posvetil grafiki, njenem raziskovanju, eksperimentiranju in razvijanju novih grafičnih tehnik. Z njegovim delom je povezano tudi delovanje ljubljanske grafične šole.

Po letu 1950 je intenzivno razstavljal doma in v tujini na mednarodnih razstavah ter za svoje delo prejel več pomembnih nagrad.

Debenjak je leta 1977 razstavljal tudi v Velenju na skupinski razstavi z naslovom Jože Ciuha in sodobna slovenska grafika, leta 2019 pa je bila  v Galeriji Velenje razstava z izborom del iz pregledne razstave Rika Debenjaka (1908-1987), ki je bila posvečena 110. obletnici umetnikovega rojstva.

Malokdo ve, da je v Velenju pustil tudi trajnejšo sled, monumentalen mozaik, ki stoji v avli doma kulture pred vhodom v veliko dvorano. Mozaik z naslovom Razvoj gledališča, ki meri v višino 187 cm in v širino 460 cm, je avtor ustvaril leta 1961.

"Monumentalno, več kot pet kvadratnih metrov veliko delo pred nas postavlja figuralni prizor, ki ga sestavljajo drobci iz gledališke zgodovine oziroma ikonografije. Na desni strani pred kuliso, ki jo zaznamuje klasičen steber, med drugim prepoznamo Orfeja z liro, upodobljene pa so tudi maske in drugi rekviziti, ki izpostavljajo antični izvor gledališča in igre. Osrednje mesto na odru je namenjeno paru, ki ga sestavljata harlekin s kitaro (prepoznamo ga po karirastem oblačilu) in soplesalka oziroma soigralka"[1].  Figuri s hrbtom obrnjeni proti gledalcu opazujeta dogajanje v zatemnjeni cirkuški areni, ki jo nad njima  ponazarja oblika šotora. Povsem na levi strani mozaika pa je oder lutkovnega gledališča z leseno lutko, ki sedi na robu odrske niše. Trije prizori predstavljajo tri zvrsti  uprizoritvene umetnosti, klasično grško dramo, poulično gledališče in lutkovno gledališče.

"Kombiniranje barvnih koščkov spominja na sestavljanke barvnih stekel, talnih ploščic in ornamentov na stenah zunanjščine in notranjščine Doma, omejenost barvne lestvice in detajlov, ki je povezana s tehniko mozaika, pa ustvarja vtis geometrične ploskovitosti, ki je značilna za estetiko celotne stavbe"[2]

 

[1] Gregor Dražil, Mozaik v Domu kulture v Velenju v: Riko Debenjak, Živo verjamem v svetlobo in materijo, Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana, 2020, str. 156,

[2] Prav tam


Več o dogodku
Ogled od pet., 21. januar 2022 do pon., 31. januar 2022
Predstavitev lokalnega inovatorja

Predstavitev lokalnega inovatorja

Galerija Velenje

V sklopu našega nedavnega kreativnega poziva: Išče se domači inovator vam predstavljamo domiselne stvaritve lokalnega inovatorja Vladimirja Blagusa.


Več o dogodku
Razstave od sre., 15. december 2021 do sob., 15. januar 2022
Jana Zornik: Fantazijsko funkcionalna / Funkcionalno fantazijska; A human experience  (Odprtje razstave)

Jana Zornik: Fantazijsko funkcionalna / Funkcionalno fantazijska; A human experience (Odprtje razstave)

Galerija Velenje

V Galeriji Velenje se decembra predstavlja umetnica Jana Zornik z razstavo Fantazijsko funkcionalna / Funkcionalno fantazijska. V okviru pregledne razstave bodo predstavljena v narativo povezana starejša in nova dela, ki so nastajala zadnjih pet let, skupno pa zajemajo obdobje od 2012 do 2021. Razstava je zasnovana kot vabilo gledalcu, da se potopi v zavest avtorice in prek njenega doživljanja sebe, ustaljenega sveta, človeka in trenutka, v katerem obstaja, dojame sebe in svojo lastno subjektiviteto.

Stalnica, ki se pojavlja v delu, je telo, ki se kaže skozi različne načine prisotnosti in odsotnosti, posredno tudi skozi aktivacijo obiskovalca. Njen vizualen stil ostaja poetičen in pripoveden ter poln simbolike.

Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 12 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti.


Več o dogodku
Predstavitev od pon., 6. december 2021 do pet., 10. december 2021
Naprej v preteklost: Galerija od A do Ž (Spletna predstavitev)

Naprej v preteklost: Galerija od A do Ž (Spletna predstavitev)

Galerija Velenje

Ob 50-letnici naše kultne stavbe smo pripravili posebno abecedo, s pomočjo katere bomo vsak dan predstavitve izpostavili pet zbranih utrinkov, dogodkov in dejavnosti galerije. Predstavitev bo na ogled na spletnih platformah galerije (spletna stran, FB in Instagram).


Več o dogodku
Razstave od čet., 7. oktober 2021 do sob., 4. december 2021
Zgodba hiše kultnega betona - odprtje razstave

Zgodba hiše kultnega betona - odprtje razstave

Galerija Velenje

Zgodba hiše kultnega betona, 50 let arhitekture Adija Miklavca

Od galerijskega kotička do Galerije 

Umetnost in barve Afrike

Spominska, dokumentarna in pregledna razstava ob 50. letnici arhitekture zgrajene za kulturo, ki je v pol stoletja postala kultna zgradba v samem središču Velenja, bo skozi več razstav pod naslovom Zgodba hiše kultnega betona 1971-2021 predstavila zgodbo arhitekture in njenih prvih vsebin in v  50 letih.

Arhitektura te hiše je posebna, intimna in hkrati reprezentančna. Nastala je v drugi polovici 20. stoletja, času arhitekture surovega betona, poimenovanega brutalizem, ki je šokiral javnost a napovedal novo obdobje v arhitekturi. Pot k prepoznavanju njene izvirnosti in časovnega odziva  na razmere časa kot tudi zanimanje za brutalizem pa v zadnjem času narašča.

 Galerija kot nosilec projekta je v pritličju galerije pripravila razstavo o arhitekturi galerije in njenem avtorju (Od načrtovanja in gradnje do prenove), o zgodbi in življenju hiše v preteklih petdesetih letih: To hišo so zaznamovali posamezniki in vodje z vsebinami  od let 1971 do 2021. V spomin na prvi razstavi ob odprtju zgradbe so ostale fotografije in časopisne objave iz razstave prvih del za galerijsko zbirko Slovenska sodobna umetnost in razstavo Františka Foita o Afriki. Bogastvo umetniške zbirke Galerije Velenje, od prvega pridobljenega in do zadnjega dela za zbirko, do danes povečane že do stokratne razsežnosti. 

V zgornjem nadstropju je, v spomin na prvo postavitev, Muzej Velenje pripravil razstavo Umetnost in barve Afrike češkega kiparja, fotografa, popotnika in raziskovalca Afrike Františka Foita, ki se je v sedemdesetih letih preselil v Velenje. Slike, kipi in fotografije ter barviti vzorci Afrike bodo skozi razstavo poudarili širino, odprtost in ambicioznost sodobnega mesta Velenje, ki ga je že v nastajanju manifestirala vrhunska urbanizacija in bivalna arhitektura prijazna vsem prebivalcem.

Razstava bo na ogled do 27. novembra 2021.

Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 15 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti.


Več o dogodku
Delavnice od tor., 26. oktober 2021 do čet., 28. oktober 2021
Barve in vzorci Afrike

Barve in vzorci Afrike

Galerija Velenje

Jesenske počitniške mini delavnice - od torka, 26., do četrtka, 28. oktobra 2021, od 10.30 do 12.00.

Med krompirjevimi počitnicami se bomo v Galeriji Velenje med 10.30 in 12. uro podali na potovanje po čudoviti kulturi afriške celine. Na brezplačnih počitniških likovnih delavnicah bomo ustvarjali po navdihu aktualne razstave Františka Vladimirja Foita. Popestrite si počitniške dneve v ustvarjalni družbi.

Delavnice so primerne za otroke od sedmega do dvanajstega leta starosti.

Posamezne delavnice se lahko udeleži največ 10 otrok.

Obvezne prijave na: info@galerijavelenje.si.

Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 15 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti.


Več o dogodku
Razstave od čet., 9. september 2021 do sob., 2. oktober 2021
Zvonko Čoh, Pregledna razstava (Odprtje razstave)

Zvonko Čoh, Pregledna razstava (Odprtje razstave)

Galerija Velenje

Zvonko Čoh se je rodil leta 1956 v Celju. V Ljubljani je končal Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, slikarstvo pa je študiral na Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1981 diplomiral pri profesorju Janezu Berniku. Študij je nadaljeval na specialki pri profesorju Štefanu Planincu. V tem času se je začel ukvarjati z risanim filmom in ilustracijo. Danes deluje na področjih ilustracije, stripa, vizualnih komunikacij, umetniškega animiranega filma in oglaševalskih TV spotov.

V njegovem opusu je že preko 100 ilustriranih otroških in mladinskih knjig, za katere je prejel številna priznanja, med njimi Zlato pero Beograda 1983, Levstikovi nagradi 1988 in 1999, Veliko nagrado Hinka Smrekarja 2002 in nagrado za najlepšo otroško knjigo 2003. Njegov opus animiranih filmov zajema  preko 20 TV spotov in kratkih filmov. Izpostaviti velja celovečerno risanko Socializacija bika, ki jo je ustvaril z Milanom Eričem, zanjo pa sta prejela številne nagrade, tudi nagrado Prešernovega sklada. Zvonko Čoh se je predstavil že s številnimi samostojnimi razstavami, sodeloval pa je tudi na mnogih skupinskih razstavah v Sloveniji in izven naših meja.

Razstava bo na ogled do 2. oktobra 2021.

Obiskovalci morajo izpolnjevati PCT pogoj. 


Več o dogodku
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!