Lokalni avtorjiIbrahim - Ibro Đumhur

1947 – 2010


Rojen 4. februarja 1947 v Celju. Umrl 31. decembra 2010 v Celju. Mladost je preživljal v Celju in Konjicu. Osnovno in Srednjo gradbeno šolo je končal v Celju in nadaljeval šolanje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Prva njegova zaposlitev je bila v Gorenjevem oblikovalskem centru v obdobju 1972−1975, nato na Zavodu za urbanizem Velenje 1975−1999. Do upokojitve je delal kot samostojni podjetnik v DI Studio 1999−2003. Po upokojitvi se je v celoti posvetil svojemu življenjskemu hobiju, slikarstvu. Znanje v slikarstvu in kiparstvu si je izpopolnjeval na tečajih pod mentorstvi akademskih slikarjev Lojzeta Zavolovška, Jožefa Muhoviča, Junoša Miklavca ter kiparja Cirila Cesarja. Bil je oblikovalec v Gorenju in kasneje eden vodilnih urbanistov na Zavodu za urbanizem Velenje. Sodeloval je pri pomembnejših projektih zunanje ureditve Kardeljevega trga, izgradnji soseske Šalek III, pri zasnovi obnove Starega Velenja, projektiranju samostojnih hiš in lokalov v Velenju ter trgovsko-servisnega objekta A2S v Celju. Kot član Društva šaleških likovnikov je večkrat sodeloval v akcijah prodaje slik v dobrodelne namene. Imel je številne samostojne in skupinske razstave v raznih krajih Slovenije, Hrvaške, Črne gore, Italije in Madžarske.

Arhitekt, urbanist in slikar je bil mnogo let zaposlen kot oblikovalec v Gorenju in na Zavodu za urbanizem Velenje v času ekspanzivnega razvoja mesta in naselij v občini. Sodeloval je pri pomembnejših projektih zunanje ureditve Kardeljevega trga, izgradnji soseske Šalek III, pri zasnovi obnove Starega Velenja, projektiranju samostojnih hiš in lokalov v Velenju ter trgovsko-servisnega objekta A2S v Celju. Po upokojitvi se je v celoti posvetil svojemu življenjskemu hobiju-slikarstvu. Prejel je vrsto priznanj za svoje delo v arhitekturi, urbanizmu in slikarstvu. Razstavljal je samostojno in na skupinskih razstavah. Njegovo slikarstvo je odlikovala črtna risba, ki jo je uporabljal v njegovih prepoznavnih akvarelih.

»Vaški motiv, ene najbolj slikovitih slovenskih vasic na Koroškem, je s potezo dobrega risarja in akvarelista, v kombinaciji obeh tehnik, ostal v zapuščini Đumhurja ne samo kot likovno delo, ampak tudi kot pravoveren prikaz kraja. V avtorjevih delih se skoraj vedno pojavlja tudi podoba človeka ali skupine ljudi, kar še posebno potrjuje njegovo pričevanje videnega trenutka.«

NAGRADE IN PRIZNANJA

  • Priznanje za arhitekturno rešitev prijaznega gibanja za invalidne osebe v mestnem jedru Velenja
  • Zlata paleta za risbo, JSKD, 2005
  • Več priznanj Društva paraplegikov
  • Priznanja Mestne občine Velenje za urbanistične rešitve
  • Napotnikovo priznanje za kulturne dosežke v občini Velenje

Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!