Napovednik

Razstave od čet., 11. april 2013 do sob., 18. maj 2013

BODY. MADE IN ME

Uroš Abram

Made in me je analogija z industrijskim označevanjem porekla, s katero je Uroš označil svoje produkte ustne kamere. Zastavljena je polemično in kot paradoks.


Katalog
BODY. MADE IN ME
 

O AVTORJU

Uroš Abram

Uroš Abram se je rodil leta 1982 v Novem mestu v Sloveniji. Po študiju fotografije na praški akademiji FAMU, kjer je leta 2010 diplomiral, je deloval na področju oglaševanja, izobraževanja, predvsem pa ustvarjal na področju avtorske fotografije. S prvo fotografski razstavo v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je postal najmlajši tam razstavljeni avtor, kasneje pa je med drugim razstavljal tudi na slovitem sejmu fotografije Paris Photo v pariškem Louvru. Trenutno deluje kot kreativni fotograf tednika Mladina, v preteklosti pa so njegove fotografije objavljali tudi številni drugi slovenski mediji. Kot umetniški vodja je skrbel za festival Noster v Kostanjevici na Krki in kot mentor sodeloval na festivalu Fotopub v Novem mestu. Trenutno živi in ustvarja med Kostanjevico na Krki in Ljubljano.

 

UTRINKI Z DOGODKA

"Uroš Abram je iz dokaza, da je mogoče uporabiti človeško telo kot kamero, napravil uporabno umetnostno orodje. Camera oralis (ustna kamera) je v ustih improvizirana kamera obskura. Ker ne omogoča tiste kontrole, ki je potrebna za eksaktno fotografsko reprodukcijo, se produkt premakne od tehničnega k umetnostnemu mediju. Poudarja posebnost in neponovljivost podobe, katere stvarjenje je Abram poosebil do skrajne možne mere, a se je hkrati izognil avri umetniškosti, mitizacije ustvarjalnosti: podoba telesa Made in me je tudi v mojem telesu produkt optike v kombinaciji s kemijo − in to je vse. "

dr. Andrej Smrekar


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!