Napovednik

Razstave od čet., 11. junij 2015 do sob., 1. avgust 2015

Seganje za lučjo/slike 2013 - 2015

Tomaž Gorjup

Vabljeni k ogledu razstave akademskega slikarja Tomaža Gorjupa, rednega profesorja za risanje in slikanje na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, ki razstavlja na Velenjskem gradu in v razstavišču Gorenje. Razstava bo na ogled do 1. avgusta 2015.


Vabilo
Seganje za lučjo/slike 2013 - 2015
 

O AVTORJU

Tomaž Gorjup

Rodil se je 9. 4. 1950 v Ljubljani. Izhaja iz slikarske družine, akad. slikar Rudi Gorjup je bil njegov oče, akad. slikar Tine Gorjup pa stric. Leta 1974 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. J. Berniku, leta 1976 pa zaključil magistrski študij slikarstva pri prof. A. Jemcu. Leta 2000 ga je Univerza v Ljubljani habilitirala v naziv redni profesor za risanje in slikanje. Zaposlen je kot redni profesor za risanje in slikanje na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani.
Je član ZDSLU, DLUL in Galerije Equrna.

 

UTRINKI Z DOGODKA

»Slikarstvo temperamentnega kolorita slikarja Tomaža Gorjupa je v zadnjh dveh letih še bolj naglašeno z izrazito gestualnimi prvinami. Popkovnica med realnim in irealnim prostorom mu daje enakovredne impulze bivanja in obstajanja. Ekspresivne poteze so iz transparentnosti prestopile v pastoznost in nemirnost širokopoteznosti. Pritajena izlitost figure je v zadnjih letih zašla za barvno dominantnostjo. Hipni utrinki, brez preteklosti so ujeti v trenutek tukajšnjega - tukaj in zdaj v abstraktnem barvnem ekspresionizmu. Akcent posameznih označenih novosti so predvsem črtne konture, ki še eksplicitneje determinirajo silhuete bistvenega in učinkovanja slike.« (iz uvodnika kataloga razstave, Milena Koren Božiček)


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!