Napovednik

Razstave od čet., 6. februar 2014 do sob., 15. marec 2014

Oko.Misel.Roka.

Jože Domjan

Pregledna razstava uspešnega in zelo ustvarjalnega grafičnega oblikovalca Jožeta Domjana v velenjski galeriji odstira njegove znane in manj znane vrhunske dosežke.

 


Publikacije
Oko.Misel.Roka.

 

O AVTORJU

Jože Domjan

Jože Domjan (Celje, 1952) je diplomant visoke šole za uporabno umetnost na Dunaju, kjer je s podporo Herderjeve štipendije (podeljuje jo Univerza na Dunaju) opravil še specialistični študij (1981). Po opravljenem magisteriju se je vrnil v Celje in se zaposlil v grafičnem podjetju Cetis. Leta 1987 je pridobil status samostojnega kulturnega delavca in od tedaj ustvarja v svobodnem poklicu. Njegovo delo je že desetletja prisotno v mednarodnem prostoru, vselej aktualno in primerljivo z vidno svetovno elito oblikovalskega medija. Številne mednarodne razstave oblikovanja, samostojne predstavitve, objave v pomembnih domačih in tujih strokovnih publikacijah, zastopanost v nacionalnih in zasebnih zbirkah po svetu, vse to govori o ustvarjalcu širokih dimenzij.


 

UTRINKI Z DOGODKA

»Domjanov opus, ki sega skozi ta spremenljiva desetletja od sedemdesetih let do danes, sledi nekemu specifičnemu socialnemu naročilu; ali bolje, Domjanov opus kaže, kakšno socialno naročilo in naročnika si je izbral: humanistično in razsvetljensko poslanstvo estetske kulture, ki ne prepričuje s popularnostjo ali celo populističnostjo, ampak z nepopustljivo kulturno odličnostjo. /…/ Njegov opus, ki ima nedvomen svetovni domet in slovensko veljavo, je hkrati ves čas tudi klic odpora, ki zagotovo ni namenjen le njegovemu mestu, ampak urbi et orbi sodobnega sveta globalnosti, v katerem namesto estetske odličnosti in umetniškega dela nastaja vedno več dogodkov – v mestu Gogi.«
(Dr. Lev Kreft, citat iz besedila Plakat kot javni prostor: naznanilo, sporočilo in oglas, 2013)

Glasbena kulisa: Stane Špegel

Kustosinja razstave in predstavitev avtorja: Milena Koren Božiček

Razstava je nastala v sodelovanju z ZKŠT Žalec, podprlo jo je Ministrstvo za kulturo RS.


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!