Napovednik

Razstave od čet., 30. oktober 2014 do sob., 29. november 2014

Distinkcije

Anže Jurkovšek in Jure Markota

Celostna kiparska instalacija dveh mladih akademskih kiparjev.


Katalog
Distinkcije
 

O AVTORJU

Anže Jurkovšek in Jure Markota

ANŽE JURKOVŠEK, rojen leta 1983 v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je leta 2003 vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2009 diplomiral iz kiparstva pri doc. Alenu Ožboltu. Doslej je sodeloval na več samostojnih in skupinskih razstavah ter projektih. Je avtor treh javnih plastik v občini Dol pri Ljubljani, kjer uporablja tudi atelje. Od leta 2012 je član DLUL.

JURE MARKOTA, rojen leta 1985 v Slovenj Gradcu. Po končani gimnaziji se je leta 2004 vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, na kiparski oddelek. Njegovi mentorji na kiparskem oddelku so bili Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Jože Barši in Alen Ožbolt. Diplomiral je pod mentorstvom prof. A. Ožbolta z diplomsko nalogo “Čas je denar”. Med študijem in kasneje je sodeloval kot asistent z mnogimi slovenskimi umetniki: Mirsadom Begićem pri postavitvi scenografije, Alenom Ožboltom pri postavitvi razstave in pri razvoju idej s Tobiasom Putrihom. Poleg kiparstva se ukvarja z ostalimi sodobnimi umetniškimi praksami. Za njim je več razstav doma in v tujini, sodelovanj na mednarodnih simpozijih, natečajih in video festivalih.

 


 

UTRINKI Z DOGODKA

"ANŽE JURKOVŠEK IN JURE MARKOTA, mlada kiparja iz Ljubljane in Slovenj Gradca sta v skupni projekciji razmišljanj in izvedbi razstave v Galeriji Velenje pripravila celostno kiparsko instalacijo »Distinkcije«. Nastajala je v ločenih okoljih in bila stimulirana iz njunih intimnih okolij ter iz materiala lokalnega prostora z aranžmajem družbenih subjektov.
Na določenih stopnjah postopka njunega ustvarjanja se njuno razmišljanje sicer ujema, na drugih presečiščih pa razlikuje. Različnost obeh avtorjev je v njunem galerijskem sobivanju še potencirana in nam kaže predvsem veliko razliko v procesu nastajanja njunih eksponatov."

...

"V distinkcijah njunih izhodišč forme in procesa do končnega prostorskega artefakta je množica presečišč čistih idej, kjer se njuni raziskovalni poti v učinkovanju kreativnosti ujameta in spojita v prostorski postavitvi, ki sta jo vsak zase in s postavitvijo v prostor oblikovala v metaforo aktualnega časa."

Milena Koren Božiček


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!