Napovednik

Razstave od čet., 15. september 2011 do sob., 8. oktober 2011

Oriplayground: Interaktivne prostorske instalacije

Miha Cojhter

Miha Cojhter prihaja iz Velenja in se že več let izobražuje v avstrijskem Linzu. Med študijem se je seznanil z iskanjem prostorskih konceptov, razumevanjem in pomenom javnega, zasebnega virtualnega in realnega prostora ter konceptualnega razumevanja, ustvarjanja prototipov in projektov v umetnosti in arhitekturi.


Vabilo
Oriplayground: Interaktivne prostorske instalacije
 

O AVTORJU

Miha Cojhter

Sem Miha Cojhter, študent iz Slovenije, ki se že nekaj let izobražujem v tujini (Avstriji). V Linzu sem zaključil študij Raum&Designstrategien (Strategije prostora in oblikovanja), katerega glavna tema je bila iskanje prostorskih konceptov, razumevanje in pomen javnega in zasebnega virtualnega in realnega prostora, konceptualno razumevanje ter ustvarjanje prototipov in projektov v umetnosti in arhitekturi. V tem času sem se naučil združevati arhitekturne prijeme z umetnostjo in jih prenesti v nov pristop, bodisi v umetnost ali v tehnologijo. Tako so nastali projekti, katerih pridih je konceptualna arhitektura, ki se prepleta z virtualnimi in medijskimi prijemi, podkrepljenimi z robotiko. Sedaj nadaljujem izobraževanje na magisteriju, smer interface cultures, ki je zasnovan po programu medijske umetnosti z glavno temo robotike, računalniškega dizajna, znanstvenih in prototipnih raziskav ter umetniškega pristopa.

 

UTRINKI Z DOGODKA

Razstava je ponudila interaktivno simbiozo papirja in interakcije človeških čutov (vonj, zvok, sluh, dotik). Beli, igrivi vrt v katerem so oživeli origami iz papirja, je predstavil pravljični svet živali in rastlin, ki so se igrale z našim razumom, domišljijo in dotiki. Bele sove in ptički so prepevali, čebele brenčale in metulji leteli. Rože so se bahale in se obračale za našimi pogledi. Muhe so se nesramno odzivale z gorečimi očmi. Žabice in polžki so se nemo skrivali pred obiskovalci, miške in zajčki so se hudomušno vrteli.

Tako so obiskovalci spoznali živali in rastline, ki jih najdemo pri nas doma. Spoznali so okolje v katerem živijo živali, ter se naučili njihovih lastnosti preko ugank in nalog. Origami vrt ponuja nešteto možnosti tako igrivih kot poučnih tem in je čudovita priložnost preleviti se v otroka in pozabiti na vsakdan.

Poleg Belega vrta pa je pripravil Miha Cojhter tudi drugi del razstave, ki je dala vpogled v njegovo ustvarjalno in raziskovalno delo interakcije med človekom in strojem.

Z umetniško, intuitivno, konceptualno, in socialno kritiko ustvarja oblike interakcij, ki kažejo kako se lahko določeni procesi pretvorijo v umetniški proces ter kako razpolagati z najsodobnejšimi, trenutnimi tehnologijami, vmesnikov in aplikacij.

V tem delu smo se igrali z premikajočimi se slikami, ter ustvarjali zvočno sliko z risanjem.


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!