ArhivDelavnice pet., 7. marec 2014
Plakat v nastajanju

Plakat v nastajanju

Delavnica za dijake umetniške gimnazije

Delavnico je vodil avtor razstave Jože Domjan. Potekala je v dveh delih; v dopoldanskem času so si ogledali razstavo in nato v delavnici pripravili matrice za sitotisk, v popoldanskem času pa so matrice odtisnili.


Več o dogodku
Delavnice od tor., 25. februar 2014 do čet., 27. februar 2014
Izdelujemo pustne maske

Izdelujemo pustne maske

Počitniške delavnice

Galerija Velenje je v sodelovanju z Društvom za kulturo Gorenje organizirala počitniške likovne delavnice na temo pustnih mask. Otroci so delali  maske različnih živalic, poslikave obraza in poljubne pustne maske.
Delavnice je vodila Suzana Švent, mlada akademska slikarka iz Dobrne.


Več o dogodku
Delavnice od tor., 7. januar 2014 do čet., 9. januar 2014
Narišimo telo

Narišimo telo

Delavnice za predšolske skupine ob razstavi Akt Pornografija Umetnost Kič

Otroci so na velik format papirja naredili obris svojega telesa, notranjost pa so dopolnili z risbo in različnimi kolažnimi tehnikami.
Delavnici je vodila slikarka Urška Mazej. Udeležili sta se dve skupini iz vrtca Najdihojca.


Več o dogodku
Delavnice sob., 16. november 2013
Klasične slikarske tehnologije

Klasične slikarske tehnologije

Slikarska delavnica za odrasle

Udeleženci delavnice so se seznanili s klasično slikarsko tehniko jajčne in klejne tempere, s postopki slikanja ter materiali, ki se uporabljajo v omenjeni tehniki. Delavnico je vodila mag. Nataša Tajnik Stupar, akademska slikarka.


Več o dogodku
Delavnice od pon., 11. november 2013 do pet., 15. november 2013
Arhitekturne delavnice

Arhitekturne delavnice

Igriva arhitektura - Mesto...industrija...mesto

Od 11. do 15. novembra 2013 so v Galeriji Velenje potekale delavnice pod skupnim naslovom Igriva arhitektura, ki so se jih udeležili dijaki umetniške gimnazije Velenje.
Velenje, sodobno slovensko mesto in spomenik modernizma, je nastalo zaradi industrije, industrija pa v delavnicah Igrive arhitekture mesto ponovno izgrajuje.
Dijaki so iz delov odsluženih industrijskih izdelkov (pralnih strojev in podobnih izdelkov) sestavljali maketo mesta in se ob tem seznanili z industrijsko produkcijo Velenja. Nadgradili so znanje o mestih, arhitekturi, urbanizmu, o pomenu Velenja v slovenskem modernizmu ter o povezavi med razvojem industrije in Velenja. 
Delavnice so bile zasnovane tako, da promovirajo mesto Velenje, izobražujejo o njegovem nastanku in poudarjajo pomen industrije v njegovem razvoju.

V petek, 15. novembra, je bil zaključek s predstavitvijo projekta in ogledom nastale makete.

Podjetje ZEOS, ravnanje z električno in elektronsko opremo, d.o.o. pa je ta dan pred Galerijo v posebnem vozilu E- transformer predstavilo pomembnost pravilnega ravnanja z elektronskimi odpadki.


Več o dogodku
Delavnice sob., 12. oktober 2013
Teden otroka, Z igro do dediščine

Teden otroka, Z igro do dediščine

Slikarska delavnica za otroke in družine Jajček - jajček

V Tednu otroka, ki smo ga obeležili med 7. in 13. oktobrom 2013, je Pedagoška sekcija Skupnosti muzejev Slovenije (SMS) organizirala akcijo Z IGRO DO DEDIŠČINE. V akciji je sodelovalo kar 37 muzejev in galerij iz vseh slovenskih regij, ki so v tem tednu pripravili bogat program, namenjen otrokom in družinam. Zanje je bil ta teden vstop v muzeje in galerije, ki so sodelovali pri projektu, brezplačen.

V Galeriji Velenje smo pripravili slikarsko delavnico za otroke in družine. Otroci so na delavnici spoznavali tehniko in risali z jajčno tempero. Delavnico je vodila akademska slikarka Nataša Tajnik Stupar.


Več o dogodku
Delavnice od tor., 1. oktober 2013 do čet., 3. oktober 2013
Izdelovanje reliefa v glini

Izdelovanje reliefa v glini

Delavnice za predšolske otroke

Glina ponuja različne možnosti za ustvarjanje, zahteva pa tudi nekaj ročne spretnosti, kot je glajenje gline, izoblikovanje kroglic, svaljkanje,... Na delavnicah smo preizkusili te spretnosti, na koncu pa izdelali relief v glini. Delavnice so bile izvedene ob razstavi 40 let Male Napotnikove kiparske kolonije in Kipar Ivan Napotnik, Vzornik mladim. Vodila jih je slikarka Urška Mazej.  


Več o dogodku
Delavnice čet., 29. avgust 2013
Kiparska delavnica

Kiparska delavnica

V galeriji je bila na ogled kiparska razstava Cirila Cesarja, ki je ustvaril tudi več javnih spomenikov. Tokrat smo se z mladimi udeleženci delavnice lotili izdelave velikega kipa iz kartona, ki smo ga tudi obarvali. Ob tem pa spoznali kako se umetniki po vsem svetu lotevajo izdelave velikih zunanjih plastik.


Več o dogodku
Delavnice od pon., 1. julij 2013 do pet., 5. julij 2013
Počitniške likovne delavnice

Počitniške likovne delavnice

Počitniške likovne delavnice so bile namenjene otrokom od 6 do 15 let. Vodila jih je slikarka Urška Mazej. Pet delavnic je bilo brezplačnih, vključno s slikarskim materialom.
 

Tema ustvarjalnih delavnic je bila SPOZNAJMO LIKOVNE TEHNIKE.

Ponedeljek - Narišimo veliko risbo
Najprej smo spoznali risbo! Ker pa jo otroci že dobro poznajo, smo se je lotili drugače - na veliko podlago so otroci ustvarili veliko skupinsko risbo z najrazličnejšimi risali.

Torek - Izdelajmo kip
Kiparji so svoj čas ustvarjali predvsem v glini in lesu, danes pa se poslužujejo najrazličnejših materialov in predmetov. Na delavnici smo poskušali izdelati avtoportret iz številnih predmetov, različnih barv in oblik in razmišljali o našem telesu in obrazu kot o trodimenzionalnem objektu.

Sreda - Slikajmo pokrajino
Slikati smo začeli z osnovnimi barvami in spoznali kako vse jih lahko namešamo, da dobimo tudi druge barve in barvne odtenke. Igranje z barvami pa smo popestrili še tako, da smo barvo kombinirali z različnimi materiali in spoznavali teksture.

Četrtek - Enostavna grafična delavnica
Otroci so na delavnici spoznali kaj je grafika in kako nastane grafični odtis. Sami pa so se lotili enostavnejšega tiskanja in odtiskovanja materialov z različnimi površinami na podlago. Spoznavali so lastnosti materialov in poskušali kar najbolj kreativno zapolniti podlago.

Petek - Dokončanje izdelkov, postavitev razstave na oknih galerije in otvoritev razstave za starše in sorodnike.


Več o dogodku
Delavnice sob., 18. maj 2013
Mednarodni dan muzejev

Mednarodni dan muzejev

Nosilna tema Mednarodnega muzejskega dne 2013 je bila Muzej (spomin + ustvarjalnost) = družbena sprememba. V Galeriji Velenje je potekala slikarska delavnica za otroke in družine z naslovom Spomini in ustvarjalnost, ki jo je vodila slikarka Urška Mazej.


Več o dogodku
Delavnice od sre., 17. april 2013 do sre., 8. maj 2013
Rišemo fotografijo

Rišemo fotografijo

Delavnice za predšolske skupine ob razstavi Uroša Abrama

Risanje in dodajanje elementov na že narejene fotografije ali risanje na fotografski papir. Delavnice je vodila Urška Mazej.  


Več o dogodku
Delavnice od čet., 21. marec 2013 do čet., 4. april 2013
Ustvarjamo z barvo in odpadnim materialom

Ustvarjamo z barvo in odpadnim materialom

Delavnice za predšolske skupine ob razstavi Gašperja Jemca

Gašper Jemec je v galeriji razstavljal instalacije iz odpadnega materiala. Na delavnici so otroci prav tako sestavljali svoje »instalacije« iz materialov, ki jih doma vržemo v smeti (plastični lončki, deli polomljenih igrač, papirnate role, itd.). Z barvnim papirjem so v tehniki kolaža izdelali svoje umetnine. Igrali so se z oblikami, spoznali barve in se naučili katere so tople, katere hladne in kako se barve obnašajo med seboj.


Več o dogodku
Delavnice od čet., 21. februar 2013 do čet., 7. marec 2013
Zgodba o prestolu

Zgodba o prestolu

Delavnice za predšolske skupine ob razstavi Janeza Bernika

Predstavitev slike Janeza Bernika - Prestol, 1970, olje na platnu, ki je v stalni zbirki Galerije Velenje na Velenjskem gradu. Ob sliki smo se pogovarjali o motivu, barvah in teksturi, sledila je pravljica o prestolu ali risanje domišljijskega prostora. Vodila je Kornelija Križnič.


Več o dogodku
Delavnice od čet., 14. februar 2013 do sre., 6. marec 2013
Slikarska delavnica s teksturami

Slikarska delavnica s teksturami

Delavnice za predšolske otroke ob razstavi Janeza Bernika

Po kratkem ogledu razstave so otroci v delavnici poskušali naslikati svojo sliko tako, da so v barvo vmešali najrazličnejše materiale in eksperimentirali z njihovo površino. V barvo so lahko vmešali vse od slame, zemlje, mivke in še marsičesa. Pri tem pa so uporabljali pigmente, čopiče, lepenko, mekol lepilo in še kaj.

Delavnice je vodila Urška Mazej.


Več o dogodku
Delavnice sre., 16. januar 2013
Od vizualnega k likovnemu - Kolaž

Od vizualnega k likovnemu - Kolaž

Delavnice za predšolske skupine

Vizualno je vse, kar nas obkroža in obstaja v našem okolju. Likovno pa ni splošno dano v našem okolju, ampak je ustvarjeno s strani umetnika, ki je v vizualnih informacijah poiskal vsebino in jo poustvaril na novo. V sodobni umetnosti se likovno in vizualno prepletata. Tehnika, ki lahko odlično ponazori ta preplet je kolaž. Kolaž je likovna kompozicija, ustvarjena iz različnih materialov – fotografij, izrezkov iz časopisnega papirja, tekstila, ki pa jih lahko dopolnimo tudi z elementi risbe ali slike. Tehnika spodbuja ustvarjalnost, ker od ustvarjalca zahteva preoblikovanje že obstoječih motivov na nov, likovni način.

Urška Mazej

Na delavnici so otroci izdelali kolaže, ki so združevali že obstoječe elemente z risbo in sliko.


Več o dogodku
Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!