ArhivPredavanja ned., 18. maj 2014, ob 11:00

Material kot izhodišče

Mednarodni muzejski dan

Irena Romih: Mimikrije. Material kot izhodišče – predavanje
Projekcija filma Portreta z ozadjem (1994–2000), avtorja Amirja Muratoviča, ter pogovor z avtorico razstave.Material kot izhodišče

 

O AVTORJU

Mednarodni muzejski dan

Amir Muratović (Sarajevo, 1966) je študiral filmsko in televizijsko režijo na AGRFT ter na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. V magistrski nalogi je na primeru filma Portreta z ozadjem (2000) iskal možnosti prepleta eksperimentalnega, animiranega in dokumentarnega filma. Raziskave zaznave video podob nadaljuje s povezovanjem digitalnih fotografij. Je avtor filmske monografije Slatka strast periferije / Enciklopedija Ivice Matića. Kot režiser, scenarist in montažer pripravlja dokumentarne filme za Televizijo Slovenija. Pomembnejši med njimi so Majoš (2009-2010), Fabiani : Plečnik (2006-2008), Kruhovo leto (2005), Druga generacija (2005-2006), Triglav (2002-2004), Tranzicijski Don Kihot (2000-2001), Đuro (2000) in Utrinki iz snemajna (1995). Od leta 2007 pripravlja Zapeljevanje pogleda, serijo o sodobni slovenski umetnosti.

 

UTRINKI Z DOGODKA

Irena Romih in Maja Šubic sta skupaj študirali na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Spoznali sta se že prvi dan na sprejemnih izpitih in ostali prijateljici do danes.
Morda sta si prav zato, ker sta  toliko časa preživeli in ustvarjali skupaj, postali podobni. Nekateri ju zamenjujejo in mislijo, da sta sestri. Njuna dela občudujejo mimoidoči na fasadah cerkva, mestnih hiš. Slikata freske, tako kot so jih nekoč, na svež omet. Gre za zahtevno tehniko, od zgodnjega jutra do poznega večera in pri tem morata dati vse od sebe; ko se omet strdi, ni več popravkov. Nadaljujeta delo Majinega očeta, slikarja Iveta Šubica, ki se je zelo trudil, da bi predvsem v Poljanski dolini, kjer je največ ustvarjal, oživel fresko ... Ilustrirata, slikata na les, platno, kamen, z jajčno tempero, pripravljata razstave.


Hkrati je to 'družinski' film: medtem se rojevajo otroci, rastejo, umetnost nastaja v pretesnih stanovanjih. Prepletata se dokumentarni portret in animacija, gre za filmski eksperiment ki je nastajal sedem let.


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!