ArhivRazstave od čet., 17. marec 2011 do sob., 16. april 2011

Srečanja

Apolonija Simon in Dušan Tršar

V dialogu ženskega in moškega načela v intimnosti slikarskega in kiparskega sveta bosta svoja najnovejša dela v skupni razstavi predstavila slikarka Apolonija Simon in kipar Dušan Tršar.Srečanja
 

O AVTORJU

Apolonija Simon in Dušan Tršar

Apolonija Simon je bila rojena leta 1967 v Brežicah. Po končani srednji gradbeni šoli v Celju se je leta 1985 vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Študirala je slikarstvo in diplomirala pri profesorjih Andreju Jemcu in Jožefu Muhoviču leta 1990. Leto prej je prejela študentsko Prešernovo nagrado. 1995 je končala še specialistični študij slikarstva. Med letoma 1994 in 1997 je bila asistentka stažistka za risanje in slikanje pri profesorju Jemcu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1999 poučuje risanje in slikanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.

Dušan Tršar je bil rojen leta 1937 na Planini pri Postojni. Leta 1951 se je vpisal na šolo za umetno kovanje v Kropi, kjer je dve leti kasneje šolanje tudi končal. V letu 1958 se je vpisal na kiparski oddelek na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Študiral je pri profesorjih Zdenku Kalinu in Frančišku Smerduju ter leta 1963 diplomiral. Leta 1966 je končal kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu. Poleg svobodnega umetniškega delovanja je deset let poučeval likovno vzgojo v Pionirskem domu v Ljubljani. Leta 1979 je kot docent pričel predavati kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je v letih 1989 in 1991 deloval kot dekan, slednjega leta tudi postal redni profesor, leta 2006 pa se je upokojil. Študijska potovanja so ga vodila po Evropi, severni Afriki, Aziji in ZDA. V sedemdesetih letih je bil član skupine neokonstruktivistov ter vse do danes sodeloval na številnih pomembnih likovnih razstavah in simpozijih, za svoje uspešno umetnostno udejstvovanje pa je bil večkrat tudi nagrajen. O njem je bil leta 2006 v režiji Ane Nuše Dragan posnet portretni film.

 

UTRINKI Z DOGODKA

V posameznih zgodbah se na skupni razstavi srečujejo antropomorfne figure in ustvarjalne asociacije slikarke Apolonije Simon in kiparja Dušana Tršarja. (iz besedila Milene Koren Božiček v katalogu razstave)

Besedili v katalogu: Milena Koren Božiček, Goran Milovanović

Kustosinja razstave: Milena Koren Božiček


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!