ArhivRazstave od čet., 17. november 2011 do sob., 17. december 2011

"Samo tu lahko živim"/grafike in slike

Franco Vecchiet

V Galeriji Velenje se je umetnik predstavil z najnovejšo produkcijo slik in grafik. Razstava je bila posvečena njegovemu življenjskemu jubileju. Vso svojo karierno pot je pomemben člen med Italijo in Slovenijo. Je avtor številnih strokovnih člankov, razprav, knjig in grafično-pesniških map. Živi in ustvarja v Trstu.


Vabilo
\
 

O AVTORJU

Franco Vecchiet

Franko Vecchiet je bil rojen v Trstu leta 1941. Po maturi na slovenskem klasičnem liceju v Trstu je nadaljeval študij na višji šoli za grafiko v Urbinu. Obiskoval je likovne tečaje v Benetkah in Parizu pod vodstvom H. Goetza in W. Hayterja in se izpopolnjeval tudi na grafičnem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1970 je bil med ustanovitelji Skupine U. V osemdesetih letih je v Trstu vodil Galerijo Tržaške knjigarne. Za seboj ima številne samostojne razstave v Italiji, Sloveniji in drugod po svetu. Sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah doma in v svetu.

Vso svojo karierno pot je pomemben člen med Italijo in Slovenijo. Med njegovimi velikimi dosežki je nagrada Prešernovega sklada (1989). Leta 2004 je zmagal na mednarodnem natečaju za realizacijo mozaika pred Severno postajo v Gorici ob priključitvi desetih novih članic Evropski uniji. Na 14. mednarodnem grafičnem bienalu v kraju Sarcelles pri Parizu je leta 2010 prejel prestižno nagrado grand prix za svoje dosežke na grafičnem področju.

Dejaven je tudi kot likovni pedagog na Mednarodni šoli za grafiko v Benetkah in kot gostujoči profesor v tujini (ZDA, Akademija likovnih umetnosti v Parizu). Je avtor številnih strokovnih člankov, razprav, knjig in grafično-pesniških map. Živi in ustvarja v Trstu.

Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!