ArhivRazstave od čet., 22. december 2011 do tor., 24. januar 2012

Prepletanja

Razstava sodobne tekstilne umetnosti in oblikovanja

V Galeriji Velenje in razstavišču Gorenje se je predstavilo dvoje prepletenih področij likovnega ustvarjanja avtoric; v galeriji Gorenje njihovi unikatni in uporabni izdelki ter v galeriji Velenje umetniški eksponati.


Knjižica
Prepletanja
 

O AVTORJU

Razstava sodobne tekstilne umetnosti in oblikovanja

Razstavljale so:

Ksenija Baraga

Rojena 21. 9. 1960 v Ljubljani. Diplomirala je leta 1986 na Ljubljanski Akademiji za likovno umetnost iz slikarstva. Od takrat ima status samozaposlenega v kulturi in deluje na področju unikatnega in industrijskega oblikovanja tekstilij, ilustracije in oblikovanja postaviteve razstav. Od leta 1998 je predsednica Unikatne sekcije Društva oblikovalcev Slovenije. Že od leta 1985 oblikuje in izdeluje pletene modne dodatke za svojo blagovno znamko Baragaga.

BelaBela - Jana Mršnik & Vesna Štih

Jana Mršnik

Univerzitetna diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij in oblačil, samostojna ustvarjalka na področju kulture in ustanoviteljica lastne blagovne znamke BelaBela. Njeno delovanje sega na področje oblikovanja, promocije, produkcije in trženja izdelkov produktnega oblikovanja. Je dobitnica mnogih mednarodnih in nacionalnih nagrad na področju oblikovanja.

Vesna Štih

Končala je študij na NTF-oblikovanje tekstilij in oblačil. Dodatno se je izpopolnjevala tudi v Rimu na Accademia internacionale d`alta moda e d`arte del costume Koefia. V letih ustvarjanja jo je zanimalo marsikaj, vse od grafike, slikarstva, tekstilne umetnosti, industrijskega oblikovanja, predvsem pa oblikovanja tekstilij, oblačil in izdelkov za dom. Vedno znova jo očarajo teksture, vzorci in barve materialov, ki jih skrbno združuje v navdihujoč, sodoben in uporaben izdelek.

Eta Sadar Breznik

Rodila se je v Ljubljani. Študirala je na FAGG v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1976. V letih 1990-91 je obiskovala Akademijo za likovno umetnost v Lodzu na Poljskem. Nagrado Prešernovega sklada je prejela leta 1998 za razstavo tapiserij v Cankarjevem domu.

Anda Klančič

Rojena leta 1960 v Kopru. Po končani maturi na piranski Gimnaziji se je vpisala na FNT Univerze v Ljubljani, kjer je diplomirala v letu 1995. Leta 1999 je magistrirala še na Oddelku za oblikovanje ljubljanske ALU. Je mnogostranska ustvarjalka, a edina, ki se študijsko in kreativno posveča tehniki zračne čipke, tehnološko zahtevni in zamudni ter javnosti zelo malo poznani zvrsti.

 

UTRINKI Z DOGODKA

"Ksenija Baraga, Eta Sadar Breznik, Anda Klančič ter Jana Mršnik in Vesna Štih (blagovna znamka BelaBela) so na tehnični in inspirativni ravni ustvarjanja povezane med seboj z uporabo istega izraznega sredstva - niti. Odmik od te opazimo le pri BelaBeli, ki je poleg fascinacije z vlaknom, v svojem opusu uvedla tudi sodobnemu času ekvivalenten element prosojnih fluidnih telesc polipropilena - tega pa je, izhajajoč iz narave, razvijala v smislu njenega 'koncepta' nastajanja življenja, kjer se osnovni delec, molekula, fraktalno povečuje v razmerju od tisoč do milijon krat - in jim hote, s prepletanjem, vdahnila strukturne in teksturne lastnosti lahkotnosti tekstila. Pa vendar ostaja nit med ustvarjalkami tista vez in rdeča nit, četudi drobna in tancena, ki prepletena in povezana z zankami, stopnjuje svojo izrazno moč. Po kozmični teoriji strun naj bi bilo tudi vesolje sestavljeno iz majhnih, enorazsežnih niti - strun, ki nihajo v enajst dimenzionalnem prostoru. V treh običajnih prostorskih dimenzijah, kot tudi v četrti, časovni, nam je doživljanje znano. Kaj pa pri preostalih sedmih, še nedefiniranih in nepredstavljivo majhnih dimenzijah? Morda prav od tam prihaja navdih pa simboli, arhetipi in zvenenje umetniških del kot 'partiturnih' postavitev, ki so jih ustvarjalke resonančno 'zanihale' v prostoru galerije sebi, obiskovalcem in glasbeniku Ladu Jakši v navdih."

Nuša Podgornik, umetnostna kritičarka


Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!