Novice

13 apr

Nagrada in priznanji Riharda Jakopiča

Nagrada in priznanji Riharda Jakopiča

V Moderni galeriji v Ljubljani so včeraj podelili nagrado in priznanji Riharda Jakopiča, najvišje nacionalne nagrade za likovno in vizualno umetnost. Slikar Staš Kleindienst je dobitnik nagrade Riharda Jakopiča, priznanji pa sta prejela Maša Jazbec, ustvarjalka na področju intermedijske umetnosti, in slikar, Velenjčan Mitja Konić.


"Akademski slikar Mitja Konić se je v zadnjem obdobju predstavil s tremi velikimi samostojnimi razstavami: Amor Fati (nekdanja cistercijanska cerkev, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, 2020), Vedno sem si želel imeti belega konja (Galerija Murska Sobota, 2022) in Mentaliteta risbe (Galerija Velenje, 2022). To je bil opazen, zrel vstop mladega slikarja na slovensko likovno prizorišče. V naš likovni prostor je prinesel novo slikarsko vitalnost, ki poživlja slikarski medij s pogledom, ki ni povzet po vnaprej izbranih vzorcih, temveč z izrazno svežino širi možnosti slikarskega medija.
Mitja Konić ustvarja abstraktne pokrajine kot prizorišča prisotnosti ali odsotnosti človeške figure. Z obojim ustvarja nelagodje in izziva občutek primanjkljaja, bodisi v neizpolnjenosti bivanja ali nečesa, kar se ne more uresničiti. Slike uprizarjajo elegično razpoloženje, saj se dotikajo vprašanja človeške minljivosti. To občutenje je izraženo v vzorcih, ki niso naslikani v smislu pattern paintinga, temveč kot nosilci likovnih razpoloženj. Tromplejska fiktivnost slikarsko uprizorjenih površin, ki koketirajo z učinki ne-slikarskih snovi kot so žamet, brokat ali tolčena kovina, je odraz nenehnega procesa slikarskega presnavljanja med materialnim in metafizičnim. Haptičnost površin in optičnost njihovih robov delujeta kot odprta igra lova na gledalca s črto in ploskvijo. Ta se zaradi ugank polnega strukturiranja slikarske površine pri opazovanju slike ustavi in preda dejanju pozornega zrenja. Slikarske površine velikih formatov – še ena od značilnosti Konićevega slikarskega dela – si podredijo gledalca, s čimer Konić afirmira ta medij kot resničnost, ki je tudi v digitalni dobi pomemben del našega razširjenega zaznavanja sveta (dr. Nadja Zgonik, utemeljitev priznanja)."


Čestitke vsem nagrajencem!

Mitja Konić, Brez naslova, 2019, olje na platnu, 200 x 300 cm


<< Nazaj na seznam novic

Naročite se na naše e-novice!
Z e-novicami boste vedno na tekočem z dogajanjem v Galeriji Velenje!